Offentlig overenskomst

Løhde før afgørende møde i Forligsen: Jeg tror ikke, vi bliver færdige i dag

Forhandlerne på statens område har sat påsken af til fortsatte forhandlinger.

Det sidste planlagte møde i forhandlingerne om en offentlig overenskomst foregår i dag i Forligsinstitutionen mellem parterne på det statslige område.

Så lykkes det ikke de stridende parter at nå til enighed i dag, kan en strejke meget vel bryde ud på onsdag efterfulgt af en omfattende lockout, der kan lamme hele den offentlige sektor fra den 10. april.

Statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), har dog ikke lagt planer i påsken, som hun regner med at tilbringe i 'Forligsen':

- Jeg håber ikke, jeg får lov at holde påskeferie forstået på den måde, at jeg er her for at lande en aftale rundt om forhandlingsbordet, og jeg vil gøre mit yderste for, at vi kan nå hinanden, siger Sophie Løhde på vej ind til møde med hovedforhandleren for de statsligt ansatte, Flemming Vinther.

De offentligt ansatte og arbejdsgivere har fra starten stået langt fra hinanden. Både løn, men også lærernes arbejdstid og den betalte spisepause har gjort det svært at lave en aftale for overenskomsterne de næste tre år.

Sidder her ikke, fordi det er sjovt

Men Sophie Løhde møder frem med en stor pose penge til de statsligt ansatte, fortæller hun:

- Jeg kommer i den grad med en udstrakt hånd, som jeg har tænkt mig at række meget langt frem. Jeg tror ikke, vi bliver færdige i dag, men mit håb er, at vi efter i dag står væsentligt tættere på hinanden, når vi går ud af døren, end når vi går ind ad døren, siger hun.

Også Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, har ryddet kalenderen i påskedagene:

- Vi sidder jo ikke her, fordi det er sjovt, men fordi det er svært. Der kan blive et resultat, men det, der skiller os, er ikke småting. Så jeg har ikke planlagt store ting i påsken, den står åben i min kalender, fortæller han.

Sophie Løhde er enig med Flemming Vinther om, at der stadig er et stykke vej til et fælles fodslag. Men hun håber på en konstruktiv dag i forhandlingslokalet:

- Der er en række ting, som skiller os ad. Løn er en af de væsentlige ting, som jeg også tror, rigtigt mange medarbejdere går op i. Det er her, jeg signalerer, at vi er klar til at strække hånden frem, og jeg er oven i købet villig til at strække hånden meget langt frem, siger Sophie Løhde, som regner med en lang dag i Forligsinstitutionen:

- Jeg forventer, at vi i dag kommer til at bruge en masse timer konstruktivt rundt om forhandlingsbordet, hvor vi vil bruge tid på alle de her elementer ikke mindst lønnen. Det er et godt tegn, hvis I ikke ser os forlade Forligsinstitutionen lige med det første, siger Sophie Løhde.

Mandag mødtes de kommunalt ansatte med de kommunale arbejdsgivere, i går var det regionernes tur. Og i dag har forligsmanden altså planlagt det foreløbig sidste møde med parterne på det statslige område.

Facebook
Twitter