Tema Overenskomst 2017

Løkke: Ny overenskomst sikrer økonomisk fremgang

Statsministeren byder ny overenskomstaftale for lønmodtagerne i det private velkommen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er stolt over, at det endnu en gang er lykkedes at lande en stor overenskomstaftale. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Omkring en halv million lønmodtagere har selv sikret sig en aftale om deres løn og arbejdsvilkår for de næste tre år.

OK17, som overenskomsten bliver kaldt, landede med et ja til det forslag, som repræsentanter fra LO og Dansk Arbejdsgiverforening havde forhandlet sig frem til.

Over 57 procent stemte ja, og stemmeprocenten var historisk høj, da 52 procent af LO-medlemmerne afgav deres stemme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener, at aftalen vil styrke Danmark økonomisk.

- Tillykke til arbejdsmarkedets parter på det private område med, at overenskomsterne for de næste tre år nu er på plads. Overenskomsterne er med til at sikre fortsat økonomisk fremgang, skriver statsministeren i en skriftlig kommentar.

Et af de mest kontroversielle punkter i overenskomsten er, at arbejdsgiverne i perioder får lov til at hæve arbejdstiden til 42 timer om ugen i stedet for de nuværende 37 timer.

Hovedpunkter i overenskomst

En tre-årig overenskomst frem til 1. marts 2020.
Lønstigning på syv procent over de næste tre år.
Fuld løn i 13 uger under forældreorlov.
2 børneomsorgsdage og øget frihed ved barns sygdom.
Fire procent af lønnen kan byttes til fridage eller pension.
Seniorer kan købe sig til 32 seniordage.
Arbejdsgiveren kan kræve, at lønmodtagerne arbejder 1 time ekstra om dagen ved travlhed og overarbejdet skal afspadseres inden for et år.

Det periodiske overarbejde skal så kunne afspadseres i mindre travle perioder. Man forventer, at især virksomheder inden for byggeriet, vil gøre brug af det nye redskab. I byggeriet er der typisk meget travlt i sommerhalvåret, og mindre travlt i vinterhalvåret.

Overenskomsten indeholder også en lønstigning på syv procent over de næste tre år.

Selv om flertallet af LO-medlemmerne sagde ja til overenskomstforslaget, er der også fagforbund, der har stemt nej. Flertallet af 3F's medlemmer stemte nej, selv om deres ledelse anbefalede et ja. Et flertal i Malerforbundet stemte også nej.

Men samlet set var det et overbevisende ja, og statsminister Lars Løkke Rasmussen bruger dagen til at kippe med hatten for den danske model.

- Det er lidt højtideligt hver gang, ”den danske model” leverer. Man kan ikke undgå at blive en lille smule stolt på vores lands vegne, fordi arbejdsmarkedets parter udkæmper deres kampe fredeligt ved forhandlingsbordet, og efterfølgende på bedste demokratiske vis hører deres medlemmer, siger statsministeren.

I grafikken nedenunder kan du se, hvilke faggrupper, der er dækket af den nye overenskomst.