Løkke om skattelæk: Jeg er sur og forarget

Det går ud over de rettroende danskere, når andre snyder i skat, siger statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen er forarget på egne og danskernes vegne, oven på sagen om de lækkede skattepapirer. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er med egne ord 'godt gammeldags sur', efter det er kommet frem, at omkring 300 danskere har placeret deres formuer i skattely med hjælp fra advokatfirmaet Mossack-Fonseca i Panama.

- Det er på alle måder nedslående og nedbrydende, at der er en trafik af formuer, der trækkes væk og som ikke underkastes beskatning. Det bliver jeg godt gammeldags sur, ærgerlig og irriteret over.

Det siger statsministeren til DR Nyheder, og det er hans første reaktion, efter det søndag kom frem, at omkring 300 danskere er nævnt i lækkede skattepapirer, der stammer fra advokatfirmaet Mossack-Fonseca i Panama.

Papirerne afslører en forretningsmetode, der går ud på, at man ved hjælp af stråmænd som bestyrelse opretter selskaber i lande med meget lille eller ingen skat - de såkaldte skattely. Den reelle ejer af virksomheden bevarer dog kontrol over selskabet og kapitalen i selskabet igennem en fuldmagt.

Lovgivningen i de lande, der fungerer som skattely gør, at den reelle ejer af virksomheden kan være hemmelig. Men det ændrer de lækkede papirer, der er blevet døbt #panamapapers verden over, altså på.

Regningen ender hos os andre

Lars Løkke Rasmussen løfter pegefingeren overfor de danskere, der har benyttet sig af forretningsmetoden, der ofte bliver brugt til at undgå dansk beskatning.

- Jeg føler mig snydt på vegne af os allesammen. Vi kæmper en hård kamp for at skabe et samfund, hvor der er balance imellem udgifter og indtægter, hvor vi opkræver den skat, der er rimelig for at få det hele til at hænge sammen. Jo flere, der snyder i skat, jo mere skal andre mere rettroende mennesker betale.

Af de lækkede papirer fremgår det, at den store skandinaviske bank Nordea har hjulpet danskere med at få placeret deres penge i skattely. Afsløringen har fået Nordea til at afbryde alt samarbejde med advokatformaet Mossack-Fonseca i Panama.

- Jeg er meget tilfreds med, at der lyder en melding fra Nordea om, at det er ren historik, og det håber jeg, står til troende, siger Lars Løkke Rasmussen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har indkaldt banker og pengeinsstitutter til et samtale ovenpå lækagen.

Lars Løkke Rasmussen var selv i sin tid som finansminister med til at give banker og pengeinstitutter en hjælpende hånd igennem bankpakkerne under finanskrisen. Han understreger, at bankerne har et ansvar for at opføre sig ordentligt.

- Det er selvfølgelig ikke rart at se, hvis de agerer på en måde, der er ude af trit med de krav, man må kunne stille til hinanden om gældende samfundsnormer, siger statsministeren.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1158050954245427