Lønhop: Millionerne vælter ind til topchefer

Lønningerne i C20-selskaberne vokser. Novo Nordisk-direktør Lars Rebien Sørensen fik største lønstigning.

Administrerende direktør i Novo Nordisk Lars Rebien Sørensen er den topdirektør i C20-selskaberne, der har fået den største lønstigning i 2013. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)

Topdirektørerne i de største børsnoterede virksomheder får langt mere i løn i forhold til tidligere.

En Børsen-gennemgang viser, at selskaberne i C20-indekset på Københavns Fondsbørs sidste år brugte 712 millioner kroner på direktionslønninger.

I forhold til 2012 er det et spring på 67,2 millioner kroner, og siden 2010 er lønningerne steget med 527 millioner kroner, skriver avisen.

- Gennemsigtig er vigtigst

- Det vigtigste, når vi snakker lønninger, er sådan set ikke niveauet, men det at der er transparens omkring det. Det skal være sådan, at man kan sammenligne aflønningen med den præstation, som topchefen leverer. Det er afgørende, siger Caspar Rose, professor ved Copenhagen Business School og ekspert i aflønningsforhold.

- Aflønningen af danske topledere er generelt lavere, end det man ser i udlandet, så med rykket opad lukker vi en del af det hul, siger han.

Avisens opgørelse dækker de samlede udgifter til almindelig løn, pension og bonus for samtlige medlemmer af børsselskabernes direktioner - ikke kun den administrerende direktør.

37,5 pct. mere i løn

Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen fik i 2013 en lønstigning på 37,5 procent, og han er dermed den C20-leder med det største lønhop sidste år. Han tjente 19,4 millioner kroner i 2013.

Carlsbergs topchef, Jørgen Buhl Rasmussen, fik 15,7 millioner kroner, administrerende direktør i TDC, Carsten Dilling, tjente 13,5 millioner kroner, mens Morten Hübbe, topdirektør i Tryg, fik 10,7 millioner ind på kontoen.

Selvom den samlede direktørløn steg med 10,4 procent fra 2012 til 2013, er Dansk Aktionærforening ikke utilfreds med udviklingen.

Indtjening er også gået frem

- Indtjeningen i virksomhederne er jo også gået pænt frem i den periode, så set fra et investorsynspunkt er der også leveret varer, der modsvarer betalingen, siger formand Niels Mengel.

- Det kan man ikke sige noget til, for udviklingen i indtjeningen har jo aflejret sig i udviklingen i børskurserne, siger han.

/ritzau/