Lønmodtagere strømmer mod a-kasserne: ’Coronakrisen sætter det hele på spidsen’

Coronakrisen får mange til at frygte for deres job på den lange bane.

Coronakrisen har fået mange til at frygte for deres job, og derfor melder lønmodtagerne sig lige nu i stor stil ind i a-kasserne. Det viser en stikprøve, som DR Nyheder har lavet blandt ni a-kasser.

Rigtig mange af medlemmerne er folk, som ikke tidligere har været medlem af en a-kasse. I Krifa er det for eksempel hele 84 procent af de nye medlemmer, som før stod uden a-kasse. Og det er netop den gruppe, der med coronakrisen har fået behov for et økonomisk sikkerhedsnet.

- Når der er økonomisk usikkerhed, er der flere, der melder sig ind i a-kasserne. Det giver dem et vist forsørgelsesgrundlag, i tilfælde af at de bliver ledige. Det er den samme udvikling, som vi så under finanskrisen, siger Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.

Folks liv er forandrede for evigt

Hos 3F får de i øjeblikket mere end dobbelt så mange nye medlemmer som normalt.

- Det er en markant fremgang, som desværre sker på en sørgelig baggrund. Det er helt afgjort coronakrisens skyld, at vi ser den fremgang, for mennesker søger fællesskabet, når krisen kradser, siger Per Christensen, der er formand for 3F.

Det pressemøde, hvor Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, blev holdt den 11. marts. Fra 12. til 29. marts i år har 3F fået 1.400 flere medlemmer i a-kassen. I 2019 fik de cirka 600 flere a-kassemedlemmer i den tilsvarende periode.

- Den her krise er kommet hen over natten. Vores medlemmer gik fra det ene øjeblik at få at vide, at der var mangel på arbejdskraft til det næste øjeblik at opleve, at de bliver afskediget eller hjemsendt. Det har ramt rigtig hårdt, og folks liv er forandrede for evigt, siger Per Christensen.

Mette Riis arbejder som stewardesse hos SAS, men er lige nu hjemsendt, fordi flyselskabet har lukket stort set al trafik på grund af coronakrisen. (Foto: PRIVATFOTO)

En af dem, der netop har meldt sig ind i en a-kasse efter at have stået uden a-kasse i en årrække, er Mette Riis. Hun er normalt stewardesse hos SAS, men lige nu er hun – ligesom stort set alle andre SAS-medarbejdere - sendt hjem med lønkompensation, hvor staten kompenserer SAS for en del af Mettes løn.

- Det seneste år har jeg tænkt over, at jeg skulle få meldt mig ind. Coronakrisen sætter det hele på spidsen. Hver gang der sker noget ude i verden, går det altid hårdt ud over flybranchen, siger hun.

Hun har tidligere været medlem af en a-kasse, men efter at have boet en årrække i udlandet, meldte hun sig ud. Da hun kom tilbage til Danmark for et par år siden, fik hun ikke meldt sig ind igen.

- Jeg er altid sådan en, der får gjort tingene lidt sent. Det her er en usikkerhed på længere sigt. Lige nu ser det ud til, at jeg ikke får brug for hverken a-kasse eller kontanthjælp, men det kunne have været meget værre, hvis der ikke var kommet en hjælpepakke, siger Mette Riis.

Hun har meldt sig i a-kassen hos FTFA, og her får de netop mange flere som Mette i øjeblikket.

- Det er svært at forklare stigningen med andet end coronakrisen. Når vi pludselig får en krise, bliver folk mindet om, at det ikke altid er gode tider, og at det måske er meget godt at være medlem af en a-kasse, siger Michael Darmer, der er administrerende direktør i FTFA.

I FTFA har de i marts fået 500 flere nye medlemmer, end de fik i marts 2019.

Forsikring på den lange bane

Fra man melder sig ind i en a-kasse, går der et år, før man er berettiget til dagpenge.

- Folk sikrer sig på længere sigt. Mange er klar over, at de bevægelser, vi ser på arbejdsmarkedet lige nu, ikke bare er noget, der går væk. Vi kan efter min bedste vurdering ikke undgå at se en vækst i arbejdsløsheden, som vil trække spor de næste par år, siger Bent Greve.

Når befolkningen i hobetal melder sig ind i a-kasserne, er det da heller ikke en ubegrundet bekymring, de har. Siden 9. marts er der kommet 37.000 flere ledige i Danmark.

- Vi kan bedst sammenligne det med finanskrisen. Da folk blev klar over, at vi var inde i en langvarig krise, var der mange, der meldte sig ind i en a-kasse i en erkendelse af, at de havde brug for at sikre familien økonomisk, siger Bent Greve.