Lovlydig slikgrossist: Kioskejere griner af mig

Siden 1972 har Erik Larsen været grossist. Men det er slut nu. Det kan ikke lade sig gøre at konkurrere med det illegale slikmarked længere, fortæller han.

Den uretfærdige konkurrence betyder ifølge Erik Larsen, at regelrette selskaber presses ud af markedet. Se den tidligere slikgrossists historie på DR 1 i aften klokken 20.45.

Erik Larsen fra Osted ved Lejre har fået nok. Markedet svømmer over med illegalt slik, og priser uden moms og afgifter kan han simpelthen ikke konkurrere med. Siden 1972 har Erik Larsen været grossist, og i 18 år har han solgt slik fra sin virksomhed Sun Sweet. Men for nylig drejede han nøglen.

- Jeg afhandlede Sun Sweet, fordi konkurrencen simpelthen var urimelig. Når vi var ude at sælge til kiosker i Københavnsområdet, så smågrinede de af os, da de kunne sælge det billigere til os.

Særligt storbyerne svømmer over med illegalt slik, fortæller Erik Larsen i aftenens DR Dokumentar "Sådan svindles Danmark":

- Der er ikke mange slikgrossister, som kører til de store byer længere, hvor der er rigtigt meget illegalt slik.

Snyd med afgifter er også snyd med moms

Omfanget af snyd inden for slikbranchen har eksisteret i mange år. Men efter de seneste afgifter blev rullet ud i 2011, er det blevet helt umuligt at konkurrere, hvis man ikke selv snyder, mener Erik Larsen:

- Der har nok altid været snyd i branchen. Men i kraft af en højere afgift er der en større bonus ved at snyde med afgiften. Afgiften er i dag højere end på indkøbsprisen på nogle af produkterne. Der er jo masser af penge i at snyde med afgiften.

Men det er ikke kun afgiften, der bliver snydt med. Det har vi jo prøvet at fortælle skattemyndighederne gennem mange år. Hvis du snyder med afgiften, er du også nødt til at snyde med momsen, du kradser ind hos kunderne.

Unfair konkurrence

For de lovlydige slikgrossister er det et stort problem, at myndighederne ikke evner at lukke ned for den illegale slikhandel, mener Erik Larsen, der vurderer at den uretfærdige konkurrence betyder, at regelrette selskaber presses ud af markedet:

- Jeg mener ikke, det er rimeligt, man kan have en afgift, som man mener, at alle skal overholde og betale, og der så er firmaer, som kører ved siden af, uden der bliver gjort noget ved det.

- De kan jo køre utroligt lang tid, uden myndighederne slår ned på dem, og det medvirker jo til, at de reelle firmaer ikke kan eksistere på lige vilkår. Det er jo unfair konkurrence.

  • Alene i 2015 har de danske myndigheder beslaglagt 538 ton illegalt indført sodavand. Det er mere end dobbelt så meget som i 2014.

  • Samtidig er antallet af bøder i sliksager næsten tredoblet og antallet af påbud i sliksagerne er mere end fordoblet i 2015 i forhold til året før.

  • Ifølge Skatteministeriet var den illegale handel med øl, sodavand og slik på 625 millioner kroner i 2013. Det svarer ifølge Dansk Erhverv til, at den danske stat går glip af 300 millioner kroner i moms og afgifter