Luftfartsekspert: SAS er flyvende - men nye besparelser er på vej

SAS landede pænt overskud og slog passagerrekord i 2018.

SAS slog i 2018 passagerrekord. Men regningen for brændstof forventes at vokse til næste år. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der er god grund til at løfte glasset og tage sig en flyversjus i SAS, som i dag har landet et gedigent resultat med passagerrekord og et plus på bundlinjen på to milliarder kroner før skat.

- Det er et rigtigt flot resultat, hvor SAS leverer og viser en stærk evne til at forrente egenkapitalen, hvilket sker for fjerde år i træk, siger Jacob Pedersen, der aktieanalysechef hos Sydbank.

Over 30 millioner passagerer valgte sidste år at tage en flyvetur med SAS. Det er rekord.

- Det viser, at vores strategi bliver ved med at levere resultater, siger administrerende direktør, Rickard Gustafson.

Spareplaner og den rigtige pakke

Det har ellers ikke skortet på dårlige historier om den skandinaviske flygigant, der har været udfordret af et voldsomt prispres fra nytilkomne aktører på markedet.

Men flyselskabets mange spareplaner har forandret sammensætningen af medarbejdere, og SAS har oprettet baser i udlandet, hvor der kan ansættes personale på andre vilkår end danske.

- SAS har været på en lang rejse. For fem år siden kunne SAS ikke oprette en ny rute og tjene penge på den. Det kan de nu, og det handler først og fremmest om besparelser, siger Jacob Pedersen.

- Men det handler også om at sørge for at levere et produkt til SAS' kernekunder, og der kan SAS altså levere noget, som alle andre flyselskaber i nordiske luftrum ikke kan klare. Det handler om at have et fintmasket netværk, masser af frekvenser, adgang til lounger og hurtigt og smidigt at kunne komme ind og ud af det nordiske område, siger Jacob Pedersen.

I SAS' forskudte regnskabsår, der strækker sig fra november 2017 til oktober i år, har SAS haft en omsætning på knap 45 milliarder kroner. Det svarer til en stigning på næsten fem procent.

Julegave til medarbejdere

Selv om det nu er lykkes det svensk-norsk-danske flyselskab at finde frem til en bæredygtig forretningsmodel, er det slet ikke slut med at rydde op i forretningen. SAS er nødt til konstant at skære forretningen til, fortæller Jacob Pedersen:

- I regnskabet har man været nødt til at neddrosle forventningerne til besparelsesgevinsterne fra en milliard kroner til 0,9 milliarder kroner i 2019.

- Ikke desto mindre viser det, at man bliver ved at prøve at finde steder at spare. Og det er forventningen, at SAS fortsætter med at afsøge besparelser, for de er oppe imod konkurrenter, der er mere adrætte, og som vokser mere end SAS, så de skal virkelig være oppe på tæerne, siger Jacob Pedersen.

De omkring 10.000 ansatte i SAS kan desuden se frem til en tidlig julegave i år. SAS har nemlig på grund af de gode resultater afsat 100 millioner svenske kroner (72,9 millioner kroner) til fordeling blandt medarbejderne.

Det svarer til 7.290 kroner per medarbejder.

Facebook
Twitter