Lufthavnen i København vil udvide for 20 milliarder kroner

Københavns Lufthavne går efter at runde 40 millioner rejsende. Kæmpe byggeri vil skabe 12.500 arbejdspladser.

C-fingeren i Københavns Lufthavn blev præsenteret i 2015 og kostede omkring 270 millioner kroner. Nu er der planer om en endnu større udbygning i milliardklassen. - Foto Scanpix (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

En investering på 20 mia. kr. skal bringe det samlede passagertal i lufthavnen op på 40 millioner om året.

Der bliver tale om en investering i den helt store skala, når Københavns Lufthavne skal gøre sine visioner om en udvidelse til virkelighed. Det bekræfter Københavns Lufthavne overfor DR Nyheder.

Med en samlet investeringssum på 20 mia. kr. skal der bygges om, etableres nye terminaler og anlægges nye landingsbaner frem mod 2024.

Den store investering skal gøre det muligt at åbne et større antal nye direkte langdistanceruter fra København. F.eks. til Vancouver, Seattle, Mexico City, Rio de Janeiro, Mumbai, New Delhi, Johannesburg, Nairobi, Perth, Hong Kong og Seoul. Ifølge DR’s oplysninger er der dog ikke indgået formelle og bindende aftaler med alle selskaberne, der skal flyve på disse ruter.

- Trafikken her i Københavns Lufthavn er vokset markant de senere år, og væksten fortsætter. Derfor er det nødvendigt at fremtidssikre lufthavnen, og det kræver, at vi bygger ud, siger Thomas Woldbye, administrerende direktør i Københavns Lufthavn, i en pressemeddelelse.

Lufthavnens direktør Thomas Woldbye vil sammen med blandt andre erhvervsminister Brian Mikkelsen og hovedstadens overborgmester Frank Jensen fremlægge de konkrete planer på et pressemøde fredag kl. 10.

12.500 arbejdspladser

Målet er at hæve det årlige antal passagerer, der hvert år benytter lufthavnen, fra 26 millioner til 40 millioner.

Målet blev sat i 2014 med strategiplanen Expanding CPH.

Selve anlægsfasen skønnes at ville skabe 12.500 arbejdspladser, og en rapport som Cowi har udarbejdet viser, at udvidelsen af lufthavnen vil føre til omkring 9.000 permanente jobs.

Konkret vil man udbygge den vestlige del af lufthaven, så arealet til standpladser udvides til 1.900.000 kvadratmeter. Det er en fordobling af det nuværende areal.

Det betyder, at planen er at udvide antallet af standpladser til fly fra de nuværende 78 til 124.

- Hvis vi ikke bygger lufthavnen markant ud, løber vi inden for få år tør for plads til fly. Med udvidelsen kan vi både imødekomme den øgede passagervækst og åbne for en række nye interessante ruter til hele verden, siger administrerende direktør Thomas Woldbye.

Med den planlagte udvidelse kaster lufthavnen sig ind i den stadig mere intense konkurrence om at have en stærk position som såkaldt ’internationalt hub’ – en lufthavn, der ikke bare sender danske rejsende ud i resten af verden, men er et trafikknudepunkt for flyrejsende i hele Nordeuropa.

Facebook
Twitter