Det kan give alvorlige lommesmerter at kaste sig ud i at lease sin private bil gennem leasingmodeller, der er tiltænkt erhvervslivet, som for eksempel 'flexleasing', advarer leasingbranchen selv.
Og stadig flere leaser biler: I oktober skrev 1550 billister under på en leasingkontrakt - en stigning på 146 procent i forhold til samme måned sidste år.
Sammanlagt er hver tiende nye bil, der kører ud på vejene i år i leaset.
Men skal du være varsom, for som forbruger kan det være svært at gennemskue kontrakterne og dermed vilkårene for leasingmodellen flexleasing, der særligt henvender sig dem, der godt vil køre meget dyre luksusbiler.
- Det er i hvert fald ikke for hr. og fru Danmark, siger Christian Brandt, der er direktør for leasingselskabernes interesseorganisation, Finans og Leasing.
Flexleasing eller finansielleasing, som det hedder i fagtermer, minder mere om finansiering end om egentlig leje.
Leasingtager skal selv sælge bilen
- Det handler om, at man som leasingtager har ansvar for, hvad bilen er værd, når leasingaftalen er udløbet, siger Christian Brandt.
Det betyder, at man selv skal stå for at sælge bilen, når kontrakten udløber til den pris, der er fastsat, når kontrakten bliver underskrevet. Det kan give problemer, forklarer de forende danske bilejere, FDM.
- Bilen skal sælges til en bestemt pris, og det kan være rigtigt svært at regne ud, hvad bilen er værd, og hvad den kan sælges til flere år ud i fremtiden, siger Allan Skytte Christensen, der er forbrugerøkonom hos FDM.
Flexleaseren skal altså være økonomisk rustet til at tage en risiko.
Risikerer tab
- Når man hæfter for, hvad bilen er værd, så risikerer man et tab, hvis bilen er faldet meget i værdi. Det er den helt store risiko ved finansiel leasing, siger Christian Brandt, der er direktør for Finans og Leasing
Desuden skal leaseren ofte selv betale for service og reparationer i leasingperioden.
Flexleasing kaldes i fagtermer finansiel leasing men kan også findes under navne som splitleasing, VIP-leasing og sæsonleasing.
Det er fortrinsvist brugte biler i den dyre luksusklasse, der bliver udbudt som flexleasing.
Leasingselskaberne betaler ikke den fulde registreringsafgift på bilen med det samme som ved almindelig bilkøb. Afgiften til staten betales i stedet månedsvis løbende i den tid bilen leases.
Luksusbiler fra Tyskland
Mange af de biler, der flexleases, er tre år gamle brugte luksusbiler hentet i Tyskland. Brugte biler er billigere syd for grænsen. Dermed falder den månedlige registreringsafgift, når bilen er over tre år gammel.
Fordelen er, at der ikke skal forrentes et million lån i banken for at blive eksklusivt og hurtigt kørende.
På den måde kan man for eksempel lease en Maserati GranTurismo 4,7 fra 2010 til nypris 2,8 millioner med afgift til en førstegangsydelse på 129.000 og med 8.000 kroner i månedlig leasingydelse.
Kun for fagfolk
Flexleasing er ikke noget almindelige bilforbrugere bør kaste sig ud i, hvis man spørger FDM.
- Flexleasing stammer fra erhvervslivet, så man skal være meget påpasselig som almindelig forbruger med at gå ind på det. Det er i virkeligheden noget, som er egnet til erhvervslivet og ikke til den almindelige forbruger, siger Allan Skytte Christensen, der er forbrugerøkonom hos FDM.
Skal bilen leases er der en mere sikker måde:
- Man skal bare holde sig privat leasing, understreger Christian Brandt, direktør i Finans og Leasing.