Lundbeck anklaget for industrispionage

Danmarks næststørste medicinalkoncern, Lundbeck, der står bag et af verdens mest solgte antidepressive præparater, beskyldes for at bedrive industrispionage.

Danmarks næststørste medicinalkoncern, Lundbeck, der står bag etaf verdens mest solgte antidepressive præparater, beskyldes for atbedrive industrispionage.

Den tyske koncern Alfred E. Tiefenbacher har meldt Lundbeck tilanklagemyndigheden i Tyskland, fordi Tiefenbacher er overbevist om,at Lundbeck har fjernet interne dokumenter ogforretningshemmeligheder fra selskabet. Det skriver MorgenavisenJyllands-Posten.

Privatdetektiv

En fransk privatdetektiv, som Lundbeck har hyret til at skaffe sigoplysninger om konkurrenterne, har enten selv eller gennemmellemmænd fået adgang til fortrolige dokumenter på Tiefenbachershovedkontor i Hamburg.

- Vi er rystet over sagen. Vi ved ikke, hvor mange af voreinterne dokumenter der er kommet i hænderne på Lundbeck. Derfor harvi meldt sagen til statsanklageren, fordi vi mener, at der er taleom industrispionage, siger Dieter Schönfeld, administrerendedirektør i Alfred E. Tiefenbacher.

Det er uklart, hvordan tysk lovgivning er på dette felt. Menefter den danske straffelov ville Lundbeck-ledelsen risikere op modfire års fængsel for informationshæleri, hvis koncernen bevidst harudnyttet andre virksomheders erhvervshemmeligheder, som erfremskaffet ulovligt, påpeger Lars Bo Langsted, professor ierhvervsret.

Skal leveres tilbage

Tiefenbacher-koncernen har også indbragt den delikate sag forlandsretten i Hamburg. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger slårlandsretten fast i en kendelse, at Lundbeck skal tilbageleveresamtlige dokumenter, som virksomheden gennem "en bestiltprivatdetektiv har fjernet" hos Tiefenbacher.

Landsretten forbyder desuden Lundbeck at "udspionereforretnings- og virksomhedshemmeligheder" og bruge dem i andresammenhænge. Nogle af Tiefenbachers dokumenter dukkede f.eks. op ien retssag, som Lundbeck i foråret førte mod kopiselskabetRatiopharm i Danmark.

Hvis Lundbeck ikke følger den tyske landsrets afgørelse ogtilbageleverer dokumenterne, risikerer den danske medicinalkoncernen millionbøde eller - hvis bøden ikke betales - hæftestraf.

Skaffet på lovlig vis, siger direktør

Lundbeck har protesteret mod kendelsen og nægter at levere papirertilbage til Tiefenbacher.

- Det kunne ikke falde os ind at begå industrispionage. Vi harheller ingen dokumenter, som vi ikke burde have. Derfor kan viheller ikke levere noget tilbage til Tiefenbacher. De dokumenter,som vi fremlagde i sagen, er fremskaffet på helt lovlig vis, sigerkoncernchef Erik Sprunk-Jansen, som dog bekræfter, at Lundbeck harhaft en fransk privatdetektiv hyret i sagen.

Tiefenbacher opdagede først, at papirerne var forsvundet, danogle af dokumenterne pludselig dukkede op i retten i Lyngby.

Lundbeck beskylder Ratiopharm og andre kopiselskaber, som køberkopier af Lundbecks Cipramil-piller gennem Tiefenbacher, for atbryde Lundbecks patenter. Lundbeck forsøger at beskytte enmilliardforretning mod kopiselskaberne, men tabte dog sagen modRatiopharm.

Facebook
Twitter