Macquarie var ikke alene: Flere banker scorede schweiziske udbyttemilliarder via Danmark

Nordea, SEB, Morgan Stanley og Fortis brugte ligesom Macquarie danske selskaber i skattefidus.

En række internationale storbanker har ligesom Macquarie brugt selskaber i Danmark som afsæt til at kræve refusion for udbytteskat. (© DR Nyheder)

TDC's nuværende hovedejer, investeringsbanken Macquarie, brugte tilbage i 00'erne et dansk datterselskab til at spekulere mod statskasserne i både Schweiz og Frankrig.

Det kunne DR onsdag afsløre i kølvandet på sidste uges store afsløring af den organiserede tømning af Europas statsskatter, som et netværk af internationale finansfolk står bag.

I dag kan Børsen efter at have gennemgået regnskaber for datterselskaber under Macquarie, Morgan Stanley og Fortis afsløre, at også disse banker benyttede sig af konstruktionen.

Dermed kan de tilføjes til listen, der foruden Macquarie tæller de nordiske banker Nordea og SEB, hvis forsøg på at få uretmæssig udbytteskat fra Schweiz var kendt i forvejen.

- Der er meget, der tyder på, at de på samme måde har skabt sig et formelt ejerskab i Danmark, hvorefter de har krævet den her udbytteskat refunderet, siger Søren Friis Hansen, professor i selskabsret ved CBS, til Børsen.

Selskaber udnyttede dobbeltbeskatningsaftale

Fidusen med de danske datterselskaber gik ud på, at investorer solgte deres aktier til storbankernes danske selskaber, som dermed kunne kræve at få refunderet den schweiziske udbytteskat.

Dermed kunne selskaberne udnytte de dobbeltbeskatningsaftaler, Danmark havde indtil slutningen af 00'erne med Frankrig og Schweiz.

Det var aftaler som blev indgået for at sikre, at investorer i de enkelte lande ikke betalte skat af den samme indkomst to gange.

Dermed kunne bankerne ifølge Børsen kræve mindst 1,5 milliarder kroner fra statskassen i Schweiz.

Til forskel fra den udbytteskattesag, der har kostet Danmark 12,7 milliarder kroner, blev der kun én gang opkrævet udbytteskat via de danske selskaber.

Samtidig havde bankerne indgået finansielle kontrakter, der sikrede, at de ikke løb nogen kursrisiko i perioden.

ATP-direktør var indblandet som aktiechef i Nordea

De schweiziske myndigheder blev dog i 2007 mistænksomme over for de store refusionskrav. Kassen blev smækket i og en undersøgelse startet.

Det førte til en retssag, der først fik sin afgørelse ved den schweiziske højesteret i 2015, hvor det blev slået fast, at Nordea og SEB, der havde benyttet deres danske afdelinger, ikke havde krav på refusion.

Bankerne havde krævet schweizerfranc for 700 millioner kroner i datidens kurs retur.

Dommen slog fast, at de ikke var de reelle ejere af aktierne. En vurdering som ATP's direktør Christian Hyldahl, der dengang var chef for aktieafdelingen i Nordea, stadig er uenig i.

- Det er simpelthen ikke en rigtig beskrivelse. Vi købte aktierne og havde aktierne. Vi var de reelle ejere af aktierne, lød hans kommentar onsdag i DR P1-magasinet 'Følg Pengene'.

Her fortalte han også, at Nordea tog dommen til efterretning - og at tiderne har skiftet i forhold til de kontroversielle transaktioner med henblik på at få udbetalt udbytteskat.

- I dag tager man mere hensyn til intentionen med loven frem for at holde sig til det trykte bogstav, lød det fra Christian Hyldahl, der understregede, at han ikke vil indgå den slags handler i dag.

Macquarie: Vi sendte pengene tilbage til Schweiz

SEB oplyser til Børsen, at de ikke har yderligere at tilføje, end hvad de tidligere har udtalt om sagen.

Den svenske storbank oplyser i den forbindelse, at de ikke har gjort krav på udbytteskat ud over i årene 2006-2008.

Den schweiziske dom ramte også storbanken Morgan Stanleys danske selskab, der fik et krav om tilbagebetaling af knap 100 millioner kroner.

Det lykkedes dog banken at få overbevist myndighederne om, at en del af kravet på 42 millioner kroner var forældet. Banken afviser i dag at kommentere sagen.

I Fortis, der i dag er ejet af den hollandske storbank ABN Amro, måtte man efter dommen vinke farvel til et krav på 438 millioner kroner. ABN Amro har ikke svaret Børsen inden avisens deadline.

Macquarie ønsker ikke at stille op til interview om sagen. I stedet henviser banken til en redegørelse sendt til samarbejdspartneren i TDC, som DR Nyheder også har modtaget.

- Macquarie Denmark A/S handlede primært med franske og schweiziske aktier. Da der blev sat spørgsmålstegn ved en række handler i Schweiz, tilbagebetalte Macquarie de tilsvarende afkrævede tilbagebetalinger.

Facebook
Twitter