'Macquaries sengepartnere er vågnet op til en ny virkelighed'

Men det er for tidligt at forvente skilsmisse i konsortiet bag TDC, mener lektor i virksomheders sociale ansvar.

Den australske investeringsbank Macquarie købte i februar i år den danske telekoncern TDC sammen med de danske pensionsselskaber ATP, PFA og PKA for over 40 milliarder kroner. (© DR Nyheder)

Hvis pensionskasserne ATP, PKA og PFA har svært ved at finde ud af, hvilket ben, de skal stå på i forholdet til deres australske investeringspartner i TDC, så er det forståeligt.

Det vurderer Steen Vallentin, lektor i virksomheders sociale ansvar ved Copenhagen Business School, CBS, efter afsløringen af Macquaries rolle i international milliardsvindel mod de europæiske statskasser.

- Man kan sige, at Macquaries sengepartnere er vågnet op til en ny politisk virkelighed. Det er vi alle sammen, nu hvor det er dokumenteret, at de her finansgiganter er med til at understøtte det, man vel nærmest kun kan kalde samfundsfjendtlig virksomhed, siger han.

Den australske investeringsbank forvalter milliardinvesteringer i kritisk infrastruktur som for eksempel veje, broer, gas, vindmøller og telekommunikation i 25 lande verden over.

Men i dag kan DR afsløre, at Macquarie også har deltaget aktivt i det netværk af internationale finansfolk, der har begået spekulation og formodet bedrageri mod europæiske statskasser.

'Fuldstændig i modstrid med lovens ånd'

Ingen ved, hvor omfattende den mulige svindel er. Men alene i de fem hårdest ramte lande - Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrig og Italien - er tabene opgjort til 410 milliarder kroner over en længere årrække.

DR og 18 internationale mediepartnere har haft adgang til tusindvis af hemmelige efterforskningspapirer, som blandt andet omfatter interne dokumenter og mails fra Macquarie, der dokumenter bankens aktive deltagelse i tømningen af statskasserne i Tyskland, Schweiz og Frankrig.

Ifølge interne papirer har banken tjent minimum tre milliarder kroner på såkaldte CumEx-handler.

Det er en skattefidus, hvor man ved at handle aktier frem og tilbage omkring udbyttedagen har mulighed for at få en skat, der kun er indbetalt én gang, udbetalt to eller flere gange.

- Et af de væsentlige spørgsmål i hele den her skattediskussion drejer sig om forholdet mellem lovens bogstav og lovens ånd. Og ligegyldigt hvad jurister måtte finde frem til, så er det helt indlysende, at de her aktører har handlet fuldstændig i modstrid med lovens ånd. Med profit for øje har de forbrudt sig mod alle fornuftige moralske normer, vi kan tale om i den her sammenhæng, siger Steen Vallentin.

ATP: DR's oplysninger har gjort indtryk

Afsløringen har rejst spørgsmålet om, hvordan de danske pensionsselskaber forholder sig til at indgå i et samarbejde om udviklingen af TDC sammen med den australske investeringsbank.

- Det må give anledning til, at de i hvert fald fremadrettet ser på, hvordan man screener en virksomhed i forhold til at indgå i et samarbejde, siger Steen Vallentin.

ATP, der taler på vegne af pensionsselskaberne i konsortiet bag TDC, skriver i selskabets skattepolitik, at selskabet ikke medvirker til skatteunddragelse - og samtidig forventer at selskabets partnere heller ikke gør det.

Sker det sidste alligevel, så dikterer ATP's politik, at pensionsselskabet i sidste ende vil overveje, om samarbejdet med partneren skal fortsætte i fremtiden.

DR har anmodet om et interview med ATP, som alle danske lønmodtagere indbetaler til. Men det afviser pensionsselskabet, der i stedet har sendt et skriftligt svar:

- De oplysninger, vi har fået fra DR om sagen, gør indtryk og indgår i vores samlede vurdering af Macquarie som fremtidig investeringspartner.

Vanskelig sag for ATP og pensionskasser

Statsanklageren i Køln er i øjeblikket i gang med en efterforskning af blandt andre Macquarie og en række af bankens topfolk - heriblandt topchef Nicholas Moore og hans efterfølger Shemara Wikramanayake, der er mistænkte i sagen.

Dermed er investeringsbanken og dens ledelse endnu ikke dømt for at begå ulovligheder. Og det gør det vanskeligt for partnerne i TDC-konsortiet at forberede en eventuel skilsmisse, mener Steen Vallentin:

- Macquarie og andre centrale aktører bliver lige nu efterforsket og afkrævet svar fra alle mulige leder og kanter. Og derfor tror jeg ikke, pensionsselskaberne har så stort et behov for at være helt fremme i skoene. Vi venter alle sammen på at blive endnu klogere på, hvad der er op og ned i det her.

I sidste ende har ATP også en forpligtelse til at få pensionsopsparernes penge til at yngle bedst muligt, pointerer Steen Vallentin.

- Pensionsselskaberne kan sagtens screene deres partnere ud fra etiske retningslinjer. Men man skal også huske, at de er forpligtet til at sikre det højest mulige afkast af investeringerne.

  • ATP, Arbejdsmarkedets Tillægspension, er en obligatorisk pensionsordning, der omfatter alle lønmodtagere mellem 16 og 67 år på det danske arbejdsmarked.

  • Der er over fem millioner medlemmer i ATP.

  • Sidste år blev der udbetalt ATP Livslang Pension til over en million pensionister.

  • ATP er blandt Europas største pensionsinvestorer.

Facebook
Twitter