Der kan nu skrives endnu et kapitel i skandalen om de nye ejendomsvurderinger.
It-systemerne virker ikke efter planen, så nu vil regeringen give skattevæsnet lov til med åbne øjne at sende forkerte, foreløbige vurderinger ud til boligejerne, og det får nu en af de allervigtigste aktører på boligmarkedet til at komme med en kraftig advarsel.
Konsekvens ved, at skattevæsnet sender foreløbige vurderinger ud er nemlig, at titusindvis af boligejere risikerer at betale for meget eller for lidt i boligskat næste år.
Tip os:
- •
Kender du noget til sagen? Alle tip behandles seriøst og fortroligt.
- •
Skriv til vurdering@dr.dk. Brug ikke din arbejdsmail, arbejdstelefon eller arbejdscomputer.
- •
Du kan også oprette en anonym mailadresse på Protonmail og skrive krypteret til vurdering@proton.me
Det vil få store konsekvenser for trygheden på boligmarkedet, mener Dansk Ejendomsmæglerforening, der har sendt et kritisk høringssvar til skatteminister Jeppe Bruus (S) og regeringens lovforslag om de nye boligskatter.
Kritikken lyder blandt andet på, at man har lavet et system 'hvor et større ansvar for skatteopkrævningen pålægges de enkelte borgere, som skulle have fundet tryghed i den nye boligbeskatning'.
Desuden er udsendelsen af foreløbige vurderinger hverken 'ønskeligt fra ministeriet side - eller for det øvrige samfund', lyder kritikken.
Ejendomsmægler og kredsformand i ejendomsmæglerforeningen Christoffer Friman forklarer, at de nye og foreløbige vurderinger gør det endnu sværere for kommende købere at agere i et i forvejen kaotisk boligmarked.
De foreløbige vurderinger efterlader nemlig ejendomsmæglerne med yderst svære betingelser, når de skal lave en salgsopstilling og finde ud af, hvad der skal betales i skat af boligen.
- Det er vi ikke særligt glade for. Vi vil gerne have klarhed over ejendomsskatterne, så køberne ved, hvad de kommer til at betale.
- Vi risikerer måske, at der nogle boligkøbere der siger: Hold, vi skal lige se tiden an. Vi venter et par år med at skifte bolig, siger han.
Se DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, forklare den nye udvikling i sagen.
Mere utryghed på usikkert marked
Som ejendomsmægler og indehaver af flere Nybolig-butikker på Sydsjælland har Christoffer Friman både oplevet op- og nedture på boligmarkedet.
Lige nu er situationen ret usikker, og det giver mange spørgsmål fra potentielle købere, fortæller han.
- Renten er steget, varmeudgifter er steget og der er inflation. Så der er enormt mange usikkerheder, der gør, at boligejerne ikke rigtig ved, hvilket ben de skal stå på, siger Christoffer Friman.
Og situationen på boligmarkedet bliver langt fra bedre til efteråret, hvor alle landets boligejere vil modtage en såkaldt 'foreløbig 2022-vurdering', mener ejendomsmægleren.
Vurderingen er foreløbig, da skattevæsnets tidsplan er så udfordret, at man føler sig nødsaget til at sende vurderinger ud til ejere af alle landets 1,7 millioner boliger, som boligejerne hverken kan rette i eller klage over.
Boligejer Karen Margrethe Juul er én af de boligejere, som er i klemme. Se hende fortælle om hendes oplevelse:
Den foreløbige vurdering er nemlig den eneste mulighed, hvis skattemyndighederne vil nå at vurdere alle private ejendomme, inden det nye boligskattesystem træder i kraft 1. januar næste år.
Tidligst i 2025 vil man få sin endelige 2022-vurdering, og først herefter vil den enkelte boligejer få en ekstraregning eller få penge tilbage, hvis vurderingen viser sig at have været enten for lav eller høj.
Og det gør fremtiden endnu mere usikker for både købere og sælgere, mener Christoffer Friman.
- Det gør det enormt kompliceret. Og det skal vi så fortælle videre til de potentielle købere, vi har med at gøre, siger han.
Tidligere skatteminister Morten Bødskov (S) lovede i efteråret 2020, at regeringen ikke ville sende de nye vurderinger ud med et ufærdigt system på bekostning af boligejernes tryghed:
Mægler: Boligejere vil holde igen
Der har i løbet af i år og sidste år været flere problemer med de nye ejendomsvurderinger, som Vurderingsstyrelsen under Skatteministeriet sender ud.
Senest har DR kunnet fortælle, at det system, som skattemyndighederne trækker de væsentligste oplysninger om din bolig fra - Bygnings- og Boligregistret (BBR) - er smækfyldt med fejl.
Samtidig kommer mindst 100.000 rettelser i registret ikke med i de nye ejendomsvurderinger, da rettelserne er foretaget efter 1. januar 2022.
Det kommer til at betyde, at titusindvis af danske boligejere risikerer at skulle betale for lidt eller for meget i boligskat til næste år.
Herunder kan du læse om de to første ejendomsvurderinger, der tikker ind i din digitale brevsprække:
Vurderingen skal nemlig foretages "via automatiske processer", skriver Skatteministeriet i lovforslaget, der netop har været i høring.
- Det er derfor nødvendigt, at Skatteforvaltningen vil kunne lægge data og registre efter ejendomsvurderingslovens kapitel 11 til grund, uanset om disse oplysninger måtte vise sig at være åbenbart urigtige.
Kun i særlige tilfælde kan man bede skattevæsnet om hjælp, hvis man eksempelvis på grund af den midlertidige vurdering har bøvl ved en bolighandel.
- Skatteforvaltningen kan derudover af egen drift rette i foreløbige vurderinger, hvis der konstateres fejl, skriver Skatteministeriet i status for de nye ejendomsvurderinger.
Men det sker altså uden om det normale klagesystem, og det er derfor skattevæsnet, der i sidste ende bestemmer, imens det almindelige sikkerhedsnet sættes ud af kraft.
Og flere juridiske eksperter, som DR har talt med, mener samtidig, at det kan være i strid med grundlæggende EU-regler, hvis skattevæsnet holder fast i sin plan om at sende foreløbige vurderinger ud.
Men skatteminister Jeppe Bruus (S) mener ikke, at lovforslaget og de foreløbige vurderinger vil have den effekt, som ejendomsmæglere og eksperter frygter.
- Jeg mener ikke, det er problematisk, at man baserer beskatningen på en foreløbig vurdering i en overgangsperiode. Det er klart, at det ikke er sådan, systemet skal fungere på sigt, siger han.
Er det bekymrende, når eksperter siger, at det skaber utryghed?
- Nu kan man jo ikke alene måle det på, hvad nogen mener er tryghed eller ikke tryghed. Det her skal gerne give et mere gennemskueligt og et bedre ejendomsvurderingssystem. Og det er klart, at i en overgangsfase, hvor tingene ikke passer sammen én til én, så er det jo bøvlet, og det anerkender jeg fuldt ud.