Mærsk: Bestikkelse er forbudt hos os

Brasiliansk politi mistænker en Mærsk-agent for at have brugt bestikkelse. Læs Mærsks svar her.

Mærsk afviser, at selskabets ansatte har været involveret i bestikkelse. (Foto: Scanpix)

Det brasilianske politi mistænker den danske gigantvirksomhed Mærsk for bestikkelse.

Politiet og anklagemyndigheden mener, at en agent, der arbejdede for Mærsk igennem skibsmæglervirksomheden Gandra Brokerage, har bestukket en tidligere direktør i Petrobras til at få fortrolige oplysninger om Petrobras' behov for at leje forsyningsskibe.

DR Nyheder er i besiddelse af afhøringsrapporter fra den tidligere Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa. Her fremgår det, at Costa indrømmer, at han har modtaget penge mod at give fortrolig information til en Mærsk-agent.

Hvis Costas påstand er korrekt, har det givet Mærsk en konkurrencemæssig fordel. Men Mærsk afviser, at selskabet eller dets ansatte har taget del i ulovlige forhold.

Bestikkelse nej tak

Her følger Mærsks fulde svar til DR Nyheder:

Bestikkelse og returkommission er strengt forbudt for alle ansatte i Mærsk og hos tredjeparter, der samarbejder med os.

Vi er bekendt med medieomtalen gennem den seneste tid, som har nævnt Mærsk i forbindelse med den verserende undersøgelse af Petrobras i Brasilien.

I den globale tank- og gasfragtskibsbranche er det normal praksis at benytte mæglere til at bistå med at markedsføre tankskibsoperatørens services til kunder i mange forskellige lande. Den internationale norm og standardrate i branchen for honorar til mæglere er 1,25 % i kommission på beløbet tjent via charter-kontrakten.

Maersk Tankers benytter sådanne mæglere til markedsføring af deres services til kunder i Brasilien, herunder også til Petrobras. Inden for denne branchenorm har Maersk Tankers benyttet Gandra Brokerage som mægler i Brasilien og betalt standardkommissionen på 1,25 %.

Ingen kontrakt med Costa

Disse kommissioner til Gandra Brokerage blev betalt mod korrekte og officielle fakturaer og gennem officielle bankkanaler til en udpeget bank i Rio de Janeiro. Maersk Tankers er det eneste selskab i Mærsk Gruppen, der har gjort forretning med Gandra Brokerage.

Tank- og gasfragtskibene på charter til Petrobras var alle omfattet af faste kontrakter til det på tidspunktet aktuelle markedsniveau. Mærsk har ikke en kontrakt med den tidligere direktør i Petrobras, Paulo Roberto Costa.

Arbejder mod korruption

Mærsk Gruppen understreger, at vi, i overensstemmelse med vores politik, arbejder imod alle former for korruption og efterlever lovgivningen i de lande, hvor vi opererer. Gruppen tager beskyldningerne relateret til Petrobras-undersøgelsen, som fremsat i medierne, meget alvorligt.

Vi har ikke fundet noget, der indikerer, at Mærsk har taget del i nogen form for ukorrekt eller ulovlig aktivitet. Vi har aktivt søgt og velvilligt givet information til de brasilianske føderale myndigheder og gennem en ekstern rådgiver arrangeret et møde med statsadvokaten i juli 2014.

Vi er ikke blevet kontaktet af de føderale myndigheder siden, men står naturligvis fortsat til rådighed.

Facebook
Twitter