Mærsk efter skuffende regnskab: Ramt af modvind på flere fronter

Rederigiganten er udfordret af handelskrig, cyberangreb, brændstofpriser og en overflod af skibe.

- Vi kigger ind i et år, hvor der er mange ting at bekymre sig om, konstaterer Søren Skou, der er administerende direktør for A.P. Møller – Mærsk. (Foto: © Birger Lund, dr)

Skuffelsen hos investorerne var målbar, da A.P. Møller - Mærsk i dag offentliggjorde sit årsregnskab for 2018.

Aktien styrtdykkede oven på nyheden om store problemer med at tjene penge i 2018 på trods af, at selskabets omsætning steg til godt 250 milliarder kroner.

Og beskedne forventninger til 2019, hvor der kun ventes en mindre bedring i indtjeningen, sendte aktien voldsomt ned. Torsdag formiddag var aktien faldet hele 12 procent en overgang.

- Vi har fået væksten op igen, vi mangler stadigvæk at komme med på indtjeningen, siger Søren Skou, der er administerende direktør for A.P. Møller - Mærsk.

Selv om A.P. Møller - Mærsk er det danske selskab, der har den suverænt største omsætning, så var det samlede resultat for container- og logistikdelen af selskabet et underskud på knap en milliard kroner.

Og det er altså det, som A.P. Møller - Mærsk skal leve af i fremtiden, fordi selskabet næsten er færdig med at skille sig af med alle sine olierelaterede forretninger.

- Vi kigger også ind i et år, hvor der er mange ting at bekymre sig om, påpeger Søren Skou.

Her følger de største udfordringer, som virksomheden står over for i 2019.

1

Handelskonflikter

A.P. Møller - Mærsk venter en meget beskeden vækst i mængden af containere, der skal fragtes globalt i år. Det skyldes både, at den globale vækst begynder at aftage, samt at handelskonflikter rammer verdenshandlen.

USA's præsident, Donald Trump, har således indført toldsatser på en lang række kinesiske produkter, og kineserne har svaret igen i det, der efterhånden er en handelskrig mellem verdens to største økonomier.

Samtidig truer Donald Trump stadig med at lægge høje toldsatser på europæiske biler og de bildele, som de europæiske bliproducenter sender til USA, og det vil uundgåligt ramme verdens største containerrederi.

- De her handelsdiskussioner er ikke gode for os. I øjeblikket er der forhandlinger mellem Kina og USA. Der er også et udestående mellem USA og Europa på det område. Vi kigger ind i en verdensøkonomi, der er på vej ned i gear, især i Kina og i Europa, hvor vi ser lavere vækst, siger Søren Skou.

2

Cybertrussel

I sommeren 2017 blev Mærsk ramt af et hackerangreb, som har kostet selskabet over en milliard kroner i direkte omkostninger, men som også har sat forandringen af A.P. Møller - Mærsk til et selskab, der alene fokuserer på transport og logistik, markant tilbage.

- Det har taget meget lang tid bagefter at få ryddet op og få ombygget systemer, så vi står bedre. Det har i hvert fald kostet os et halvt år i vores transformation, vurderer Søren Skou.

Nu har selskabet stærkere fokus på bedre virusbeskyttelse, isolering af angreb til enkelte systemer og hurtigere genopbygning.

- Vi brugte 14 dage på at restaurere systemer, og det skulle gerne være 14 timer, fortæller Søren Skou.

3

For mange skibe i søen

Når A.P. Møller - Mærsk kan omsætte for enorme 250 milliarder kroner uden at levere et overskud, så er hovedforklaringen, at der er for mange skibe i søen. Selv om selskabet fragter massevis af containere, var prisen for fragten simpelthen for lav til at tjene penge i 2018.

Og det skyldes først og fremmest, at både A.P. Møller - Mærsk og konkurrenter har bestilt så mange nye skibe, at der er kamp om at få dem fyldt op.

De fleste nye skibe er leveret nu, og derfor tegner det lidt lysere fremadrettet, men det rammer så sammen med en afmatning i den globale vækst.

4

Brændstofpriser

Det kræver meget brændstof at sejle containere verden rundt. Derfor har det også haft mærkbar indflydselse, at oliepriserne er steget i 2018 - og den udvikling er vel at mærke fortsat i år.

- Vores brændstofregning blev en milliard dollar højere end i 2017, og det var svært for os at kompensere for det. Vi har også en oliepris, som er steget pænt her den sidste måneds tid, og det er ikke positivt, understreger Søren Skou.

5

Men...

Der er dog også lyspunkter. På den positive front fremhæver den administerende direktør, at selskabet har haft succes med opkøbet af det tyske rederi Hamborg Süd. Det har både leveret flere besparelser end ventet, og samtidig sejler det især på ruter, der kun er påvirket af handelskonflikter i mindre grad.

Desuden har selskabet i meget stor grad fået digitaliseret kundetransaktionerne og forlod 2018 med den største kundetilfredshed nogensinde, fremhæver topchefen.

På trods af udfordringerne forventer Søren Skou fortsat at kunne nå at indfri målet om at have gjort A.P. Møller - Mærsk til en succesrig forretning med store overskud senest i 2021, som han lovede, da han blev selskabets øverste direktør i 2016.