Mærsk gav fire millioner til fem partier i valgår

Mærsk vil ikke oplyse Kritiske Aktionærer om, hvor meget hvert parti har fået i støtte.

Mærsk-koncernen skriver til Kritiske Aktionærer, at fem partier fik tilsammen fire millioner kroner i støtte i valgåret 2015. (Foto: © Phil noble, Scanpix)

A.P. Møller-Mærsk gav fire millioner kroner i støtte til partierne Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti samt Radikale i valgåret 2015, skriver Information.

Tallet er ikke kommet frem takket være de nye partistøtteregler, men fordi Mærsks Investor Relations-afdeling har svaret tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Frank Aaen fra Kritiske Aktionærer, direkte.

Hvor meget det enkelte parti har fået offentliggør Mærsk ikke.

Staten forhandler i øjeblikket en ny aftale omkring skatteforholdene i Nordsøen med A.P. Møller- Mærsk, som har truet med at lukke det store gasfelt Tyra, hvis ikke koncernen får en lempeligere beskatning.

De fem partier, som har modtaget de fire mio. kroner i støtte, ventes alle at blive en del af en eventuel ny aftale om Nordsøen med A.P. Møller-Mærsk, og forhandlingerne er i gang.

- Særligt når partierne sidder i en konkret forhandling burde de frasige sig den støtte, lyder kritikken fra Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper.

Lektor Karina Kosiara-Pedersen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet er ekspert i partistøttereglerne, og hun mener, at Enhedslisten har en pointe.

- Bare det at vi taler om, at den mistanke kan opstå, viser, at der er et problem, siger hun.