Mærsk mistænkes for at bestikke sig til konkurrencefordel

Brasiliansk politi mistænker Mærsks datterselskab for via en agent at have bestukket sig til fortrolige oplysninger fra olieselskabet Petrobras. Bagmandspolitiet herhjemme går nu ind i efterforskningen.

Danske Mærsk trækkes nu for alvor ind i Brasiliens største korruptionsskandale, der omhandler formodet bestikkelse og hvidvaskning af milliarder af kroner i det skandaleramte olieselskab Petrobras.

En tidligere direktør i Petrobras, Paulo Roberto Costa, har over for politiet indrømmet, at han i en årrække har modtaget penge fra Mærsks agent i Brasilien mod at videregive fortrolige oplysninger, der kunne stille Mærsk bedre end konkurrenterne.

- Costa har indrømmet, at han har modtaget penge mod at give fortrolig information til Mærsk. Mærsk har dermed haft en konkurrencemæssig fordel vedrørende Petrobras' behov for at leje skibe, forklarer politikommissær Erika Mialik Marena, der efterforsker Petrobras-skandalen, til DR Nyheder.

Bagmandspolitiet herhjemme er nu gået ind i sagen efter anmodning fra de brasilianske myndigheder for at hjælpe med efterforskningen.

- Jeg kan bekræfte, at vi har etableret en god kontakt til brasiliansk politi om sagen. Vi er i en fase, hvor det er vigtigt med et tæt samarbejde mellem det brasilianske og danske politi, og vi har en tæt dialog om, hvilke oplysninger, der er nødvendige for at fremme sagen, siger Morten Niels Jakobsen, der er chef for Bagmandspolitiet - også kaldet SØIK.

Tråde til toppolitikere

Petrobras-skandalen har sendt chokbølger gennem Brasiliens erhvervsliv.

Angiveligt har selskabet været gennemsyret af korruption, og ulovlighederne - der også omfatter hvidvaskning af milliarder af kroner - menes også at have tråde til landets politiske elite.

I en del af det enorme sagskompleks mistænkes private virksomheder for at have bestukket topfolk i det delvist statsejede Petrobras mod at vinde opgaver for selskabet. Og det er i den forbindelse, beskyldningerne retter sig mod Mærsk, der leverer forsyningsskibe til blandt andet olieindustrien.

Fik intern viden

DR Nyheder har fået adgang til fortrolige referater fra afhøringerne af Paulo Roberto Costa. Heraf fremgår det, at Costa forklarer, at Mærsks lokale agent "tilbød ham halvdelen af procenten, som han forventede at modtage i kommission, mod at han fik intern viden om Petrobras' behov for leje af større skibe."

Informationen, Costa gav til Mærsks agent, "vedrørende behovet for skibe, gjorde det muligt at varsko Mærsk til eventuelt at booke skibe, der efterfølgende skulle befragtes af Petrobras, hvis markedet var trykkende, dvs., hvis der for eksempel var mange ledige skibe", fremgår det af afhøringsnotatet.

Costa konkluderer dermed under afhøringerne, "at Mærsk således besad en konkurrencemæssig fordel".

Betalt i kontanterCosta forklarer, hvordan han én gang årligt videregav de hemmelige oplysninger til Mærsks agent. Desuden sørgede Costa for, at Mærsks agent fik adgang til de vigtige budrunder, hvor agenten på Mærsks vegne havde mulighed for at vinde opgaverne for Petrobras.

Som tak fik Costa en bid af kagen, når Mærsk vandt en opgave for Petrobras. Agenten afleverede ifølge Costa omkring 60.000 kroner i kontanter om måneden på hans bopæl. Betalingerne faldt fra 2006 og helt frem til 2014, da Costa blev arresteret.

Brasiliansk politi efterforsker fortsat sagen og har endnu ikke sigtet hverken Mærsk-medarbejdere eller selskabets agent.

- Men vores mistanke er, at der er tale om korruption, fordi et selskab har haft gavn af at få information, som andre selskaber ikke har haft adgang til. Og fordi en offentlig ansat medarbejder i Petrobras blev betalt for at levere denne information, siger politikommissær Erika Mialik Marena.

Undergraver samfundets økonomi

Hvis mistanken kan bevises, er der ifølge en ekspert tale om klart ulovlige forhold.

- Vi har en strafferamme på op til seks års fængsel for bestikkelse af offentligt ansatte, uanset at de er ansat i Danmark eller Brasilien eller Kina. Det undergraver samfundets økonomi og legitimitet, hvis man kan afgøre sager ved hjælp af bestikkelse. Hvis offentligt ansatte ikke lader sig styre af loven, men af hvem der betaler mest, siger Lars Bo Langsted, professor ved Aalborg Universitet og ekspert i økonomisk kriminalitet.

Mærsk: Ingen tegn på ulovligheder

Mærsk har selv undersøgt sagen, og understreger, at man ikke har fundet tegn på ulovligheder:

- Gruppen tager beskyldningerne relateret til Petrobras-undersøgelsen, som fremsat i medierne, meget alvorligt. Vi har ikke fundet noget, der indikerer, at Mærsk har taget del i nogen form for ukorrekt eller ulovlig aktivitet, hedder det i en udtalelse fra hovedkontoret i København.

Mærsk oplyser endvidere, at det i branchen er helt normalt at benytte agenter eller skibsmæglere som mellemmænd, og at Mærsk har betalt deres agent den normale standardrate i branchen.

Betalingen er sket "mod korrekte og officielle fakturaer og gennem officielle bankkanaler til en udpeget bank i Rio de Janeiro", skriver Mærsk og understreger, at selskabet slår hårdt ned på korruption:

- Mærsk Gruppen understreger at vi, i overensstemmelse med vores politik, arbejder imod alle former for korruption og efterlever lovgivningen i de lande, hvor vi opererer. Mærsk har arbejdet for det brasilianske olieselskab i mere end tredive år. Senest i 2014 indgik Mærsk en kontrakt om at udleje fire skibe til Petrobras for 300 millioner dollar - næsten to milliarder kroner.

Kender du til sagen? Eller har du oplevet andre eksempler på korruption, bestikkelse eller smørelse? Så vil vi gerne høre fra dig - også gerne anonymt. Kontakt journalist Michael Lund på milu@dr.dk.

Ordene "Mærsk Supply" er den 22. maj 2015 i ovenstående artikel blevet rettet til Mærsk.

Facebook
Twitter