Mærsk-pengetank hårdt ramt af dårligt aktieår: Taber 37,8 milliarder

2018 var et elendigt aktieår for Danske Bank og Mærsk. Holdingselskab betaler prisen.

Robert Mærsk Uggla ved Mærsk generalforsamling i Bella Center i april i år. Han kalder 2018 for 'et betydningsfuldt år'. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

2018 var et dårligt år for de danske aktier og i særdeleshed for to af landets største virksomheder, Mærsk og Danske Bank.

Og da det familiekontrollerede A. P. Møller Holding har store aktieposter i netop de to selskaber, er det en alvorstynget direktør, Robert Mærsk Uggla, som i dag har præsenteret regnskabet.

- A.P. Møller Gruppen ser tilbage på et betydningsfuldt år, skriver Robert Mærsk Uggla i et skriftligt svar

Taber 44,9 milliarder kroner på to aktier

Hele 44,9 milliarder kroner mistede A. P. Møller Holding sidste år på sine investeringer i A.P. Moller - Maersk og Danske Bank.

I alt oplevede holdingselskabet et tab på 37,8 milliarder kroner på sin aktiebeholdning svarende til et værditab på 28 procent, så selskabet nu råder over aktier for knap 100 milliarder kroner.

Det er ikke mindst den omfattende hvidvaskskandale i Danske Bank, som har fået investorer til at flygte fra landets største bank.

I alt mistede Danske Bank sidste år 46,6 procent af sin markedsværdi, hvilket gav tab hos selskabets hovedaktionær, A. P. Møller Holding, for 19,6 milliarder kroner.

Også containergiganten A. P. Møller Mærsks aktier fik en tur i investorernes vridemaskine på grund af lav indtjening og vedvarende trusler om en handelskrig.

Selskabet mistede 24,5 procent i værdi, og dermed blev A. P. Møller Holding 25,3 milliarder kroner fattigere.

- Enkelt sagt så antager investorerne, at hver dollar af egenkapitalen i de to virksomheder kun er 80 cent værd, skriver Robert Mærsk Uggla i sin beretning til regnskabet.

Høj egenkapital

Han antyder, at investorerne måske har straffet de to aktier lige hårdt nok i 2018.

I hvert fald er egenkapitalen i de to selskaber en hel del højere, end hvad markedsværdien afspejler i øjeblikket.

- Vores egenkapital steg med 11 procent til 256 milliarder kroner, heraf var vores andel 126 milliarder kroner. Alligevel faldt porteføljens markedsværdier til 98 milliarder kroner.

- Uoverensstemmelsen mellem markedsværdier og bogførte værdier hos vores børsnoterede selskaber viser forskellen mellem kapitalmarkederne, og hvordan virksomhederne selv vurderer deres egne værdier, skriver Robert M. Uggla.

- Vi er tålmodige, for vi er langsigtede ejere. Men selvfølgelig har vi også et pres for, at der skal være en udvikling i den rigtige retning, sagde Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der er formand for investeringsselskabet A.P. Møller Holding, der er ejet A. P. Møller-fonden, som er kontrolleret af Mærsk-familien, da der for nyligt var generalforsamling i A.P. Møller - Mærsk. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Robert Mærsk Uggla er barnebarn af Mærsk Mc-Kinney Møller og søn af Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, som er formand for A. P. Møller Holding.

Satser på geotermisk energi

Det fremgår også af årsrapporten, at selskabet har forelsket sig i geotermisk energi, som ifølge regnskabet har potentiale til at dække 30 procent af Danmarks energikrav til fjernvarme.

- For bedre at vurdere muligheden har vi hyret et team af talentfulde geologer og ingeniører i boring, der har viden inden for boring og store byggeprojekter. De har haft en dialog med kommuner i Danmark, hvor kombinationen af attraktive undergrundsreservoirer og veludviklede fjernvarmesystemer er på plads, står der i regnskabet.

Angiveligt planlægger A. P. Møller Holding at overføre geotermisk varme til radiatorerne hos 100.000 borgere i Aarhus.

- Vi finder det spændende, at Aarhus har mulighed for at blive en global frontløber inden for denne form for vedvarende energi, skriver Robert Mærsk Uggla.

Omsætningen steg

Omsætningen steg sidste år fra 219 milliarder kroner til 261 milliarder kroner, mens bundlinjen i 2018 lander på næsten 11 milliarder kroner sammenlignet med et plus på 1,4 milliarder kroner i 2017.

Det er blandt andet frasalget af Maersk Oil, der har været med til at løfte årets regnskab.

- Nogle af de centrale begivenheder omfatter frasalget af Maersk Olie til Total S.A., offentliggørelsen og planlægningen af spaltning af Maersk Drilling, Afrika Infrastruktur Fondens succesfulde fundraising, Danske Banks ekstraordinære generalforsamling, Mitsui & Co Ltd’s partnerskab i Maersk Product Tankers samt opstart af vores geotermiske indsats, skriver Robert M. Uggla i sit svar til regnskabet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter