Mærsk ramt af massive nedskrivninger og tilbagegang

Mærsks olieforretning er blevet 17 milliarder kroner mindre værd efter skat, viser årsregnskab.

A. P. Møller-Mærsk nedskriver værdien af sin olieforretning, Maersk Oil, med 2, 6 milliarder dollar. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Landets mægtigste virksomhed og absolutte erhvervsikon, A. P. Møller Mærsk, befinder sig i en historisk krise, presset på de to hovedforretninger; containerrederi og olie.

Det viser årsregnskabet.

Mærsk i tal

Nedenfor ses nøgletal fra Mærsk årsregnskab 2015. Tallene i parentes er resultatet fra 2014:

  • Omsætning: 40.308 millioner USD(47.569 mio.)
  • Årets resultat: 925 millioner USD(5.195 mio.)
  • Underliggende resultat: 3.071 millioner USD(4.532 mio)
  • Antal fuldtidsmedarbejdere: 88.355(89.207)

Kilde: Mærsks årsmagasin "Fast kurs i udfordrende tider".

Mærsks olieforretning er således blevet 17 milliarder kroner mindre værd efter skat på grund af faldende oliepriser.

Og selv om Mærsk er vant til at navigere i alt slags vejr - også modvind - så faldt den samlede omsætning med knap 50 milliarder. Selskabet fik dog alligevel et overskud på 6,1 milliarder kroner. Sidste år var overskuddet 35,5 milliarder.

Mærsk Line overrasker med underskud

Administrerende direktør Nils Smedegaard Andersen vælger da også at fokusere på det, der er lykkedes for Mærsk; nemlig at skabe et overskud i den underliggende drift på 20,5 milliarder kroner.

- Vi er tilfredse med de gode operationelle resultater, vi opnåede på tværs af vores forretninger i 2015. På trods af de meget udfordrende markedsvilkår i vores industrier, leverede alle forretningsenheder positive underliggende resultater, skriver han i en kommentar til regnskabet.

De lave fragter har dog også været med til at sende A.P Møller Mærsk til tælling. Containerrederiet Maersk Line klarede sig således dårligere end ventet i fjerde kvartal. På bundlinjen havde rederiet et underskud på 1,2 milliarder kroner.