Mærsk tager hul på salgstalen: Olieplatforme kan blive en god forretning igen

Mærsk vil børsnotere olieselskab. Aktieanalytiker mener ikke, at det bliver en folkeaktie.

Investorerne kan gøre en god forretning ved at købe Maersk Drilling-aktier til næste år, når forretningen bliver børsnoteret i København som selvstændigt selskab.

Det mener i hvert fald den viceadministrerende direktør i Mærsk, Claus V. Hemmingsen, der mødte pressen efter præsentationen af koncernens halvårsregnskab, hvor den store nyhed var, at A.P. Møller-Mærsk har besluttet sig for at udskille offshore-olieforretningen Maersk Drilling.

- Det er et selskab, der befinder sig i et marked på 180 milliarder kroner med en forudset vækst på omkring ti procent frem mod 2020. Det er et selskab, som har de store investeringer i aktiver bag sig og ingen større i vente. Så det er meget velkonsolideret, lyder det fra Claus Hemmingsen.

Maersk Drilling, der omfatter 24 olierigge og boreskibe, som selskabet ejer og driver, har hidtil været et af koncernens fire hovedben - sammen med containerrederiet Maersk Line, havnedivisionen APM Terminals og olieselskabet Maersk Oil.

Børsnotering er Mærsks plan b

Tilbage i 2016 oplyste A. P. Møller-Mærsk, at koncernen skulle deles op til fordel for et øget fokus på kerneforretningen transport og logistik.

Det betød samtidig, at olieforretningen skulle udskilles. Siden da er det lykkedes at sælge Maersk Oil til den franske energigigant Total, men ingen købere har tilsyneladende ønsket at købe Maersk Drilling til den pris, koncernen forventer.

- Vi har afsøgt muligheder for fusioner, for salg og for mange andre muligheder. Og vi er kommet til den konklusion, at på nuværende tidspunkt, så er den værdi, vi kan skabe for vores aktionærer, absolut størst ved at spalte selskabet ved en børsnotering på Nasdaq København, siger Claus Hemmingsen.

Maersk Drilling har tidligere været en lukrativ forretning for A.P. Møller - Mærsk.

Men de senere års stigende oliepriser har fået raterne - priserne for at leje offshore-olieselskabets olierigge og boreskibe - til at falde med mere end 50 procent fra det højeste niveau.

- De sidste fire år har man set markedet rette sig, nu ser man så en fremtidsudsigt med en ti procents vækst i det marked, Mærsk Drilling arbejder i. Det er ikke for at love, at det kommer tilbage til de gamle priser men i det mindste ser vi en vækst og en fremadrettet mulighed, siger Claus Hemmingsen.

Chefanalytiker: Det bliver næppe en folkeaktie

A. P. Møller - Mærsk offentliggør ikke længere værdien af Maersk Drilling.

Men ifølge chefanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets ligger værdien på omkring 4,5 milliarder dollar - svarende til knap 30 milliarder kroner.

Hvor meget, Maersk Drilling er værd for aktionærerne, vil vise sig på første børsdag i 2019.

Michael Friis Jørgensen forventer, at de første der vil kaste sig over aktien, er specialiserede investorer, der har indgående kendskab til oliebranchen.

- Det kræver en ret sofistikeret investor, fordi det går meget op og ned i dele af oliesektoren. Det vil være for svært for en mindre, privat investor at have aktien i sin portefølje. Så Maersk Drilling bliver næppe en folkeaktie, Michael Friis Jørgensen.

Mange af de store danske pensionsselskaber har i forvejen A.P. Møller-aktier og får automatisk tildelt en del af aktierne i Maersk Drilling, når selskabet bliver udskilt fra fonden og børsnoteret.

Med mindre eventuelle grønne profiler forhindrer investeringer i selskaber, der forurener meget, så vil de næppe sælge ud, vurderer Michael Friis Jørgensen.

Facebook
Twitter