Mærsk vil kræve medarbejdere vaccineret: Ekspert og fagforeninger kalder det ulovligt

A.P. Møller - Mærsk vil have sine kontoransatte vaccineret. Men det er ikke lovligt, mener både fagbevægelsen og eksperter.

Hvis kravet indføres vil det blandt andet gælde for medarbejdere og besøgende på Mærsks hovedkontor på Esplanaden i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Det skal i fremtiden være et krav, at man er vaccineret, hvis man vil inden for dørene på et af Mærsks domiciler.

Det er første gang, en af Danmarks største virksomheder nu decideret vil stille krav om vaccination.

- Vi vil inden for de næste tre måneder rulle et krav ud om vaccinationen. Det betyder, at hvis du skal være på kontoret, skal du være vaccineret, siger Søren Skou, der er administrerende direktør i Mærsk, til Berlingske.

Mærsk har ikke ønsket at kommentere sagen overfor DR, men til Berlingske skriver selskabet, at man har valgt at tage skridtet nu, fordi der ifølge selskabet er en bred viden om effektiviteten og sikkerheden ved vaccinerne.

Fagbevægelsen betvivler kravet

I fagbevægelsen er man ikke begejstrede for container mastodontens udmelding.

- Det er ikke rimeligt at kræve, at man er vaccineret for at komme på arbejde. Det er rimeligt at kræve, at man er rask, siger Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA ifølge Ritzau.

Også i Djøf er man uforstående overfor udmeldingen og savner flere svar fra Mærsk om, hvad der ligger til grund for udmeldingen.

Der er ikke engang lovhjemmel til det, vurderer advokat og afdelingschef i Djøfs juridiske afdeling, Kia Philip Dollerschell.

- Det kræver en grad af lovgivning, som vi ikke har i øjeblikket. Hverken i – det kunne eksempelvis være – helbredsoplysningsloven eller i overenskomsterne, siger hun.

Ekspert: krav kan kun gælde i særlige jobfunktioner

Samme vurdering har advokat og lektor i ansættelsesret på Syddansk Universitet, Christian Schjøler.

Han lægger blandt andet til grund, at Covid-19 ikke længere er en samfundskritisk sygdom her i Danmark og at borgerne kun anbefales at blive vaccineret mod sygdommen.

- Derfor mener jeg ikke, man kan begrunde kravet fra arbejdsgivers side af, at medarbejderne skal være vaccineret for at sikre et sundt arbejdsmiljø. Det er simpelthen at gå for vidt, vurderer han.

De eneste man kan kræve vaccineret er de mere berejste medarbejdere i staben. For hvis de kan blive mødt af et krav om vaccine eksempelvis i Kina, så er det en anden sag.

- De skal simpelthen være vaccineret for at kunne gennemføre de her rejseaktiviteter som en del af deres jobfunktioner, siger lektor i ansættelsesret på Syddansk Universitet, Christian Schjøler.

Netop det juridiske grundlag er Mærsk dog opmærksomme på. Til Berlingske skriver de, at beslutningen vil blive gennemført i overensstemmelse med lokal lovgivning og inden for de overenskomster, som medarbejderne arbejder under.

Og tilføjer, at der også kan være tilfælde, hvor der på grund af helbredsmæssige årsager vil blive taget særlige hensyn.

FacebookTwitter