Maiken gik fra 120 kilometer i timen - til nul!

Et aktivt arbejdsliv og mange fritidsinteresser endte i en sygemelding med stress.

Produktchef Maiken Blåbjerg Hansen gik ned med stress - og blev hjulpet tilbage på arbejdet af sit pensionsselskab (Foto: Jeppe Bruun Christensen © dr)

Stress er nærmest blevet en folkesygdom - stadig flere bliver sygemeldt i kortere eller længere tid på grund af stress. En af dem, der har prøvet det, er den 39-årige produktchef Maiken Blåbjerg Hansen.

Med et spændende og udfordrende job med masser af rejsedage og en fritid, der skulle udnyttes fuldt ud, levede hun med 120 kilometer i timen:

- Jeg skulle nu nå det hele. Holde store brunch-selskaber for veninderne, være med i bestyrelser oppe i børnehaven og være træner i løbeklubben, ligesom jeg skulle løbe en masse halvmarathons. Det ville jeg gerne, og det var spændende.

Men afslapning og ro var der sjældent tid til.

- Jeg følte ikke, at jeg havde behov for det. Altså sådan rigtig at slappe af, for det kørte jo bare. Og det gik rigtig fint opad. Det hele var fremadgående og udviklende, og det var jo bare fedt, fortæller hun.

Gik pludselig ned
En dag, på en af hendes mange rejser i udlandet, kunne hun pludselig ikke mere.

- Jeg havde det simpelthen så skidt. Jeg blev ked af det. Jeg sov næsten ikke og jeg kunne ikke være med i sociale aktiviteter. Og også hjemme var det ligesom om det hele bare susede forbi mig, hvor jeg bare klemte ballerne sammen og forsøgte at nå med. Og lige dér, der kunne jeg bare ikke mere.

Maiken sygemeldte sig med stress. I starten forestillede hun sig, at hun snart ville være tilbage på job. Men det skulle komme til at tage lang tid.

Et stigende problem
Maiken Blåbjerg Hansen er langt fra enestående. Hun indgår i en gruppe, der er stigende i landets pensionsselskaber. Antallet, der langtidssygemeldes med stress, er de seneste fem år steget med 20 procent.

- Stress er faktisk skyld i, at vi i 2015, for første gang har set, at de psykiske skader fylder mere end bevægeapparat-skaderne, som typisk har fyldt mest.
Det har rykket sig i 2015 og det skyldes, at vi har fået markant flere på stress, siger Rasmus Ruby Johansen, chef i PFAs sundheds- og skadescenter.

Det er dyrt, for de manglende indbetalinger og udbetaling af kompensation og erstatning løber hvert år op i tocifrede millionbeløb. Derfor er flere pensionsselskaber nu gået aktivt ind i at hjælpe deres stressramte kunder tilbage på arbejdsmarkedet.Selskaberne har blandt andet ansat sygeplejersker, socialrådgivere og psykologer for at tage kunden i hånden så tidligt i sygemeldingen, som muligt. En af dem var Maiken Blåbjerg Hansen

Fik hjælp af pensionsselskabet
Da Maiken havde være sygemeldt i tre måneder, fik hun en opringning fra sit pensionsselskab, PFA.

- Det var der, hvor min depression sådan set toppede. Og så gik PFA ind og sagde, at de gerne ville hjælpe med ekstra psykologtimer, udover dem jeg allerede havde brugt gennem min sundhedsforsikring.

Pensionsselskabet sikrede hende også fuld løn under sin sygemelding. Ligesom både hendes og Danfoss' pensionsindbetalinger blev dækket af PFA.

- Det gav lidt ro i maven på mig, hvor jeg ellers godt kunne gå og tænke hele tiden, at nu bliver jeg fyret, og jeg ville overhovedet ikke kunne magte en jobsamtale-situation, siger Maiken.

Indsatsen virkede. Maiken er i dag tilbage på sit arbejde som produktchef hos Danfoss. Hun er gået ned i tid, men det er en pris, hun gerne betaler.

- Jeg har lært rigtig meget at kigge ind af, og sige, hvad er lykke, hvad er det der gør mig glad? Hvad gør vores familie glad? Og Ikke bare sidde som passager, men selv tage togfører-rollen i mit liv, siger Maiken Blåbjerg Hansen.

I starten forestillede Maiken sig, at hun snart ville være tilbage på job. Men det skulle komme til at tage lang tid.Antallet, der langtidssygemeldes med stress, er de seneste fem år steget med 20 procent.

Opslået af DR Nyheder på 13. januar 2016