Malmø er blevet til København M

Visionen om Øresundsregionen er blevet virkelighed, efter at boligmarkedet i Danmark og Malmø er smeltet sammen, mener fremtidsforsker.

Visionen om Øresundsregionen er blevet virkelighed, mener fremtidsforsker, på baggrund af de faldende boligpriser i Malmø, der følger de danske priser ned af. (© Snøhetta- Norge)

Der er fuld fart på integrationen i Øresundsregionen.

Det viser prisudviklingen på boligmarkedet, hvor de drastisk faldende boligpriser herhjemme har medført tilsvarende prisfald i Malmø. Resten af Sverige har derimod kun oplevet små prisfald.

Boligmarkederne i Malmø og København er nemlig mere eller mindre smeltet sammen, og det er et levende bevis på, at visionen om Øresundsregionen nu er virkelighed.

Det mener Uffe Paludan, der er uafhængig fremtidsforsker med speciale i Øresundsregionen.

- Det vi ser nu er, at de visioner, der har været om udvikling i Øresundsregionen, rent faktisk er ved at blive til virkelighed, siger han til Radioavisen.

25.000 danskere i Malmø

I dag bor der godt 25.000 danskere i Malmø. Faktisk kaldes Malmø i dag i folkemunde for "København M" - lige som bydelen Nørrebro hedder "København N" og Østerbro hedder "København Ø".

Visionen for en international region adskilt af vand var ellers ikke noget, nogen troede på for bare 20 år siden.

Men så kom Øresundsbroen - mest på grund af nogle interne studehandler i det svenske trafikudvalg, og i kølvandet kom så den politiske vision om en Øresundsregion.

Markedet har skabt Øresundsregionen

- Gennem halvfemserne blev det til en politisk vision, som både medier og politikere snakkede meget om, og der var stor eufori op til broindvielsen, siger Uffe Paludan.

Og så gik det hele lidt i stå, indtil højkonjunkturen med voldsomt stigende boligpriser og mangel på arbejdskraft i Danmark satte gang i integrationen.

Pludselig blev det fordelagtigt at udnytte den økonomiske forskel mellem Købanhavn og det lidt mere tilbagestående Malmø. Så den politiske vision var god nok, konkluderer Uffe Paludan, men det er markedet, der har skabt Øresundsregionen.

Facebook
Twitter