Mandag får 1.700 en fyreseddel af SAS: 'Det er en utrolig ulykkelig situation'

Nye rejsevejledninger og åbning af grænsen ændrer ikke ved udsigten til SAS-fyringer.

Fly på jorden under coronakrisen har kostet SAS dyrt. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS er nu klar til at opsige 1.700 danske medarbejdere i kølvandet på coronakrisen.

- Vi er der, hvor vi kommer til at gennemføre et stort antal opsigelser. Vi kommer derfor desværre til at skulle sige farvel til mange dygtige, værdsatte og loyale medarbejdere. Det er meget trist, og det er med stor beklagelse, at vi må tage et så drastisk skridt. Men det er nødvendigt for at sikre SAS overlevelse, skriver SAS i en mail til DR Nyheder.

SAS har ikke yderligere kommentarer og ønsker ikke at stille op til interview.

De seneste uger har SAS forhandlet med de faglige organisationer, men de forhandlinger er nu slut. Derfor begynder SAS at opsige medarbejdere.

Piloter, stewardesser og bagagemedarbejdere får mandag besked, hvis de er blandt de opsagte medarbejdere.

Allerede i april varslede SAS, at selskabet vil fyre i alt 5.000 medarbejdere. De 1.700 ansatte i Danmark.

Genåbningen af Danmark og nye rejsevejledninger har ikke rykket ved den udmelding.

- Vi er for mange medarbejdere til for få opgaver, skriver SAS.

600 kabineansatte mister jobbet

600 af de SAS-medarbejdere, som får en fyreseddel på mandag, er kabinepersonale.

- Det er en utrolig ulykkelig situation, vi står overfor. Det havde vi på ingen måde forestillet os, at vi skulle stå i. Men samtidig er det heller ikke helt uventet, efter vi har haft trafikken stående stille i tre måneder, siger Christa Ceré, der er formand CAU, som er fagforening for de kabineansatte i SAS Danmark.

Coronakrisen har ramt SAS hårdt, og flyselskabet har haft hjemsendt 4.000 ud af 4.200 medarbejdere i Danmark på lønkompensation. Regeringen har forlænget lønkompensationsordningen til og med august, men med fyringerne træder SAS ud af ordningen.

- Det er vi rigtig kede af. Vi havde gerne set, at vi var blevet på trepartsaftalen til udgangen af august. Men vi har også forståelse for, at SAS har brug for en form for fleksibilitet her i opstartsfasen, siger Christa Ceré.

SAS er langt fra den eneste luftfartsvirksomhed, der er ramt af coronakrisen.

Det er ikke kun flyselskaberne, der i disse dage siger farvel til mange medarbejdere. Aviator, der står for håndtering af passagerer og bagage i blandt andet Københavns Lufthavn, fyrer 289 medarbejdere.

- Det har været et forfærdeligt forløb. Vi er meget berørte. Nogle af mine kollegaer risikerer at gå fra hus og hjem på grund af det her, siger Allan Slawecki, der er tillidsmand i Aviator.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk