Mandebrancher tvivler på øremærket barsel

Den nye regering ønsker, at op til tre måneders barselsorlov skal øremærkes til mænd.

Blandt stilliladsarbejde er der tvivl om, de har råd til at udnytte en barselsorlov på tre måneder. (Foto: © Ricky John Molloy)

Den nye regering vil have nybagte fædre til at tage mere barselsorlov. Derfor vil op til tre måneder af den betalte barselsorlov i fremtiden blive øremærket til fædrene. Det fremgår af S-R-SF's regeringsgrundlag, som blev fremlagt i mandags.

Med andre ord skal det være slut med at moren tager hele barselsorloven.

- Inden for det eksisterende års barselsorlov skal der øremærkes 12 uger til mænd. Der er stadig frit valg, men vi mener, det er nødvendigt at øremærke barsel til mænd, så det bliver en rettighed også for mændene, sagde den radikale Lone Dybkjær 4. september til dagbladet Information.

Danske mænd dårligt i Norden

I dag er danske mænd meget dårlige til at tage barselsorlov. De seneste opgørelser viser, at de kun tager 7,6 procent af den samlede barselsorlov. Det er langt mindre end mændene i de øvrige nordiske lande.

Bygningsarbejdere er blandt dem, der tager mindst barsel. Så spørgsmålet er hvordan de tager imod sådan et udspil på en byggeplads i København.

Thomas Strømsholt er stilladsarbejder, og han kan godt forstå formålet med at øremærke barsel til fædrene. Alligevel er han ikke begejstret.

- Man tvinger jo folk til at skulle indrettes sig efter en form, som andre har bestemt. Det er jeg ikke tilhænger af, siger Thomas Strømsholt, der selv blev far for fire år siden. Men barsel var der ikke meget af, siger Thomas Strømsholt til DR Nyheder.

- Min datters mor var på kontanthjælp, så derfor blev jeg simpelthen nødt til at tage på arbejde for at få økonomien til at løbe rundt. Så jeg havde én dags barsel, siger Thomas Strømsholt.

En mandsdomineret branche

- Vi er en meget, meget mandsdomineret og gammeldags branche, siger Casper Hansen der også er stilladsarbejder.

Derfor tror han, at en øremærkning af barsel til mænd er nødvendig. Ellers bliver det ikke til noget.

- Uden at det er øremærket kan jeg ikke forestille mig at gå ind til en arbejdsgiver og siger: "Jeg tager sgu lige tre måneder på barsel. Vi ses".

Casper Hansen regner selv med at blive far inden for et par år. Og hvis der bliver øremærket barsel, så regner han med at gøre brug af den.

- Der vil nok blive grinet lidt rundt omkring, så det må man tage med, siger han.