’Manden med masken’ taler ud: Belaster storbanker og tidligere venner

Den tyske topadvokat, der optrådte anonymt i en DR-dokumentar, vidner i Bonn.

'Manden med masken' vidner i disse dage i retten i Bonn i Tyskland, hvor man er i gang med den første straffesag i Europa mod nøglepersoner i udbytteskattenetværket. (Foto: IVO MAYR)

Mange danskere kender ham som ’manden med masken’, den veltalende, anonyme tyske skatteadvokat, der sidste år i DR-dokumentaren 'Mændene der plyndrede Europa' malende beskrev, hvordan han og hans kollegaer i udbytteskatteindustrien havde været 'blodtørstige ræve'.

Uden at lægge fingre imellem fortalte han, hvordan han i årevis havde tilhørt inderkredsen af det netværk af finansfolk, topadvokater og internationale storbanker i London, Frankfurt og Dubai, der samlet vurderes at have plyndret Danmark, Tyskland, Belgien, Østrig, Frankrig, Spanien og andre lande for samlet 410 milliarder kroner.

Nu er det ikke danske og tyske tv-seere, han taler til, men dommer Roland Zickler og hans meddommere i retten i Bonn i Tyskland, hvor man er i gang med den første straffesag i Europa mod nøglepersoner i udbytteskattenetværket.

Man skabte en djævlemaskine

Selvom han her ikke er beskyttet af en maske, er han stadig direkte og klar i spyttet.

- Man skabte en djævlemaskine, cum ex (svindel med udbytteskat, red.), og storbankerne leverede den benzin, der fik motoren til at køre, sagde han blandt andet på førstedagen af sin afhøring i retten i går.

Her på dag to, hvor DR er til stede i retten, gentager han budskabet:

De særlige aktiehandelsstrategier - kaldet cum ex - handlede udelukkende om at få skattekroner, som ikke var indbetalt, udbetalt fra statskasserne. På den måde påførte udbytteskatteindustrien lande som Tyskland og Danmark enorme tab. Og alle, der deltog i udplyndringen, lige fra junioradvokaten til direktørerne i de involverede storbanker, vidste præcist, hvad der foregik.

Alle sad som gribbe og fulgte med

- Alle havde samme mål: profitmaksimering, forklarer han og zoomer under dagens afhøring især ind på Deutsche Bank, franske BNP Paribas og amerikanske Merril Lynch:

- Alle involverede sad som gribbe og fulgte med. Alle ville sikre, at man fik skatten udbetalt, siger han.

Advokaten arbejdede fra 2004 og frem til 2014 tæt sammen med den tyske skatteadvokat Hanno Berger, som tyske myndigheder i dag beskriver som 'åndsfaderen' bag cum ex. De to var ansat i skiftende advokatfirmaer i Frankfurt, hvorfra de udtænkte, planlagde og udførte cum ex-operationer rettet mod Tyskland fra 2005 til 2011 i tæt samarbejde med storbankerne og aktiehandlere i London.

Men modsat Berger, der i dag gemmer sig i Schweiz, samarbejder advokaten i dag med tysk politi, mere konkret anklagemyndigheden i Køln, om opklaringen af den spektakulære sag, der måske er den største nogensinde indenfor økonomisk kriminalitet.

Håber på få års fængsel

Det sker i håbet om at slippe med nedsat straf. Hans medskyld og involvering i cum ex-udplyndringen af Tyskland er så omfattende og veldokumenteret, at han risikerer ti års fængsel. Ved at lægge kortene på bordet håber han, at dommerne vil se nådigt på hans sag, og måske lade ham slippe med få års fængsel.

Hoveddommer Zickler udspørger ham især om årene fra 2007 til 2010. Blandt andet vil han gerne vide, hvordan finanskrisen i 2008 påvirker udbytteskatteindustrien.

- I efteråret 2008 rammer den globale finanskrise. Der er stor usikkerhed. Banker går ned. Og der er angst på finansmarkederne for at tabe endnu flere penge. Men de her banker fortsætter med at stille store kassekreditter til rådighed for cum ex-transaktioner. Hvordan hænger det sammen?, vil han gerne vide på et tidspunkt.

- Det er grotesk, men sandt. Krisen fik bare cum ex til at blive endnu vildere. Her kunne bankerne stadig tjene kæmpeprofitter uden at løbe en risiko, svarer advokaten.

Også tid til anekdoter

Han blev af DR sidste år lovet anonymitet i forbindelse med interviewet til dokumentaren, der blev lavet i samarbejde med tyske NDR i Hamborg og researchorganisationen Correctiv i Berlin. Et løfte, der stadig gælder, hvorfor DR ikke nævner advokatens navn.

I løbet af dagens afhøring tager advokaten sig også tid til at fortælle anekdoter om livet i cum ex-industriens indercirkler. Blandt andet fortæller han, hvordan han og Hanno Berger i 2010 tager til Mallorca for at holde møde med cum ex-kongen Paul Mora, en berømt aktiehandler i London, der en overgang var chef for Sanjay Shah og efter sigende skulle have lært ham den særlige form for 'aktiehandel.'

- Jeg husker dette møde meget tydeligt, blandt andet fordi der var meget varmt. Berger og jeg tog et almindeligt charterfly derned og sad i flyet i slips og jakkesæt. De andre passagerer gloede på os. Jeg tror det var 35 grader varmt. Da vi kom derned, åbnede Mora, der havde to villaer på Mallorca, for os iført shorts, fortæller han.

500 sager efterforskes i Tyskland

I Tyskland efterforsker anklagemyndigheden i Køln sammen med blandt andre anklagemyndighederne i Frankfurt og München lige nu ifølge Die Zeit knap 500 sager om cum ex.

Involveret i de mange sager er hundredvis af advokater, finansfolk og banker især i London, Frankfurt og Dubai, herunder finansmanden Sanjay Shah, der er den hovedmistænkte i den danske gren af sagen, hvor han ifølge dokumenterne fra Skattestyrelsen egenhændigt har fået udbetalt over 8 milliarder ud af de 12,7 milliarder, som Danmark samlet menes at have tabt på den danske variant af cum ex-fidusen.

I den aktuelle prøvesag i Bonn, der sparker det europæiske retsopgør i gang, sidder på anklagebænken to britiske aktiehandlere ved navn Martin S. og Nicholas D., der begge har en fortid i London-afdelingen af den tysk-italienske storbank HypoVerinsbank.

De to er anklaget for i perioden 2006 til 2011 i samarbejde med andre at have svindlet den tyske stat for omkring 3,4 milliarder kroner gennem 34 cum ex-transaktioner. På anklagebænken i sagen sidder også blandt andre storbankerne Bank of New York Mellon og Societe Generale, der er blevet mødt med krav om at betale deres fortjeneste fra cum ex tilbage til den tyske statskasse.

Der falder dom i sagen til januar. Herefter ventes en byge af nye straffesager at starte i Bonn og senere formentlig andre steder i Tyskland.

Ventes at turnere rundt i retssale

'Manden med masken' ventes selv at sidde på anklagebænken i en af de senere sager. Indtil da er hans egen forventning, at han kommer til at turnere rundt og vidne i de øvrige sager mod resten af nøgleaktørerne. Ganske som han lige nu gøri Bonn.

Det vides endnu ikke, hvornår den første straffesag rettet mod personer begynder i Danmark, men bagmandspolitiet koordinerer sin efterforskning med anklagemyndighederne i Tyskland og myndigheder i Storbritannien, Belgien og USA og muligvis flere andre lande.

For nylig fik den tyske bank North Channel Bank i Mainz en bøde på 110 millioner kroner ved Retten i Glostrup for medvirken i cum ex- eller udbytteskattesvindel mod Danmark

FacebookTwitter