Mandlige sygeplejersker kæmper mod fordomme

En ny fotoudstilling skal gøre op med de myter, som landets få mandlige sygeplejersker føler sig udsat for. Faget rummer under 4 pct. mænd.

Billederne af de mandlige sygeplejersker på vej til udstillingen. (Foto: DR © DR)

Alene titlen er feminin, og landets få mandlige sygeplejersker må ofte høre på, at de befinder sig i et kvindefag, der kræver kvindelige egenskaber.

Over 96 af de aktive i faget er - kvinder. Men at faget også er noget for mandfolk, har to af dem nu sat sig for at dokumentere med en fotoudstilling, som sættes op i Rigshospitalet forhal i eftermiddag.

- Man kan sige: Det er et kvindefag, men vi synes det er synd at kalde det et kvindefag, for vi mener ikke, at vi som mandlige sygeplejersker trækker på særlige, feminine kompetencer, så vi synes det er vigtigt at få den stereotype opfattelse sat til debat, siger en af initiativtagerne, Martin Carlson.

Dårligere løn

Fagpolitisk er der også noget at kæmpe for i et typisk kvindefag, mener Martin Carlson. Han peger på, at hele velfærdssektoren generelt er kvindedomineret, og det smitter af på løndannelsen - også for sygeplejerskerne.

- Sygeplejersker er væsentligt dårlige lønnet end andre lignende uddannelser på samme længde, som er mandsdominerede, siger Martin Carlson.

Initiativtagerne håber at få udstillingen rundt i landet efter fremvisningen på Rigshospitalet - men billederne kan også ses på www.mandligesygeplejersker.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk