Mange betaler alt for dyrt for andelsboliglån

Renten på lån til andelsbolig følger ikke markedet og mange betaler alt for høj rente.

Mange betaler alt for meget for et lån til andelsbolig. (Foto: Colourbox)

Mange danske boligejere har nydt godt af en lav rente, men det gælder ikke for andelsboligejere. Renter ved lån til køb af en andelsbolig på 5,6 og 7 procent er helt almindelige, og det afspejler slet ikke den risiko, der er ved lånet.

Ifølge en rundringning Politiken har foretaget til landets største banker, så er det ikke nemt at få et billigt lån. Det er ofte betinget af, at hele ens økonomi samles i banken, at boligen har en bestemt størrelse, eller at det kun er en mindre del af andelsbevisets værdi, der er belånt.

- Renten på andelsboliglån er faldet de seneste år, men slet ikke lige så meget som renten på realkreditlån. Der er stadig mange andelsboligejere, der betaler en rente på 5, 6 eller 7 procent på deres lån, og det er simpelthen for meget. Renten bør ligge på omkring 4 procent eller lavere, siger John Norden, direktør i Mybanker, der overvåger og analyserer bankernes renter og gebyrer og hjælper kunderne med at finde de billigste lån.

Hos Mybanker kommer folk med en gennemsnitlig rente på deres andelsboliglån på 5,9 procent og går derfra med en gennemsnitlig rente på 3,7 procent.

Renten bør være lavere

Curt Liliegreen, der er sekretariatschef på Boligøkonomisk Videncenter, der følger udviklingen på både ejer- og andelsboligmarkedet tæt, har også svært ved at forstå, hvorfor renten skal ligge oppe i nærheden af 6 procent.

- Det er eksorbitant. Man må spørge sig selv, hvad der berettiger så høj en rente. Med en inflation på 0,5 procent, er det umiddelbart svært at forstå, siger han og peger på, at renten med det aktuelle renteniveau bør ligge et sted midt imellem de 2,5 procent, renten på et 30-årigt realkreditlån og de knap 6 procent, som mange andelsboligejere i dag betaler.

- Renten skal jo afspejle den risiko, der er ved lånet. Men på store dele af andelsboligmarkedet er risikoen jo næsten forsvundet, i og med at andelsboligerne nærmest sælger sig selv, siger han.

Beregninger foretaget af Mybanker viser, at en rentenedsættelse på 2 procentpoint fra 6 procent til 4 procent giver en månedlig besparelse efter skat på 623 kroner ved et lån på 500.000 kroner, 1.246 kroner ved et lån på 1 million kroner og 1.869 ved et lån på 1,5 millioner kroner.