Mange danskere får skat tilbage: Nogle bruger skat som en gammeldags sparegris

Skatteborgere får nu tip fra Skattestyrelsen om ændring af forskudsopgørelsen.

Skattestyrelsen vurderer, at 350.000 danskere undgår skattesmæk næste år, når de modtager forslag til en mere præcis forskudsopgørelse. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Danske skatteborgere er blevet bedre til at ramme plet på skatten, når de justerer deres digitale forskudsopgørelse, og der er i år langt færre, der har fået skattesmæk. Men det kan blive endnu bedre.

Ifølge nye tal fra Skattestyrelsen er den samlede restskat faldet fra godt otte milliarder kroner i 2010 til fire milliarder kroner i 2018. Samtidig viser tallene, at der i dag er 700.000 flere borgere, der får skat tilbage, end der var i 2010, skriver Politiken.

Skattestyrelsens underdirektør, Karoline Klaksvig, forklarer, at skatteborgerne får mere automatisk hjælp til korrekt betaling, og at opmærksomheden på skattefælder generelt er blevet større:

- Folk er blevet optaget af, hvilke fradrag, de har, og hvad fradragene indebærer. Det er vi rigtig glade for. Det er en rigtig positiv udvikling, når langt færre skylder restskat, og flere får mindre overskydende skat, siger Karoline Klaksvig.

Skattestyrelsen hjælper

Korrekt indbetaling af skat er ifølge Karoline Klaksvig godt for både borgere og skattemyndigheder. Netop derfor sender Skattestyrelsen i dag forslag til rettelser af forskudsopgørelser ud til 70.000 borgere.

- Hvis folk køber hus, sælger hus, får nyt job eller mister deres arbejde, ændrer økonomien sig en del. Og vi får automatisk oplysninger ind fra blandt andet Tinglysningsretterne, kommunerne, arbejdsgivere og a-kasser, så vi løbende kan sende nye forslag ud til borgere, så vi minimerer, at folk skal betale restskat eller har store overskydende skatter, lyder det fra underdirektøren.

I maj måned fik 280.000 borgere nyt forslag til forskudsopgørelse. 216.000 af dem accepterede ændringen. Skattestyrelsen vurderer, at 350.000 danskere undgår skattesmæk næste år, når de modtager forslag til en mere præcis forskudsopgørelse.

Skat som sparegris

Målet med de mange nye vejledningsinitiativer, Skattestyrelsen har søsat i løbet af de seneste ti år, er at få borgerne til at ramme så tæt på nul i årsopgørelsen som muligt.

Inddrivelsen af restskatter er blevet omkostningsfuld, og der er ingen rentefordel for borgere ved at have lagt opsparing der, når årsopgørelsen havner i den digitale postkasse.

Karoline Klaksvig fortæller, at der er flere, der bruger skatten som opsparing.

- Vi kan se, at der er skatteborgere, der bruger skat som en sparegris, hvor de har opsparet små og større beløb, som de så får udbetalt i løbet af foråret.

- Der er nogle, der er rigtig glade for at få deres egne penge tilbage, siger Karoline Klaksvig.

Pas på med fradragene

Som skatteborger er det altid muligt at gå ind og rette forskudsopgørelsen, men det er vigtigt at være opmærksom på reglerne. Nye regler for beskæftigelsesfradrag medvirker nemlig, at egne ændringer i årsindtægt og skatteprocent kan ende i et skattesmæk.

Skattestyrelsen påpeger, at det er en god idé at sætte lønnen præcist eller for lavt på forskudsopgørelsen, så beskæftigelsesfradraget ikke bliver for højt, hvis du tjener under 368.317 kroner. Og tjener du over 558.043 kroner i 2019, skal du derimod sætte lønnen for højt for at undgå at betale for lidt i skat.

- Det ideelle er, at alle går i nul. For os er det dog vigtigst, at vi minimerer restskatterne så meget som muligt, siger Karoline Klaksvig, underdirektør i Skat.

Facebook
Twitter