Mange danskere hjælper med at integrere udlændinge

Det er ikke så svært at få danskere til at hjælpe med at få udlændinge til at føle sig hjemme i Danmark. Flere tusinde danskere giver nu en hånd med i integrationsarbejdet.

Fælles madlavning er blandt aktiviteterne, når rekordmange danskere går ind i det frivillige integrationsarbejde. Her laver Jeffrey Hogue mad sammen med sine venner. (© DR)

Lektiehjælp til børnene, middage i privaten eller fælles udflugter til kulturelle begivenheder.

Der er mange muligheder, når danskere vil hjælpe udlændinge med at føle sig hjemme her i landet - og trods mange myter om danskernes lidt utilnærmelige og reserverede omgangsform over for fremmede, så melder flere organisationer, firmaer og konsulenter inden for integrationsarbejdet tværtimod om stor tilstrømning af frivillige danskere.

Rekord hos Flygtningehjælpen

Den største af organisationerne, Dansk Flygtningehjælp, har flere end 4.000 frivillige tilknyttet, og i følge afdelingsleder for organisationens frivillig-gruppe, Lone Tinor-Centi, kommer mellem otte og ti nye frivillige til hver uge.

- Det nok lidt af en myte, at det er svært at få danskerne til at gå ind i integrationsarbejdet. Men som regel kommer det ikke af sig selv. Der skal et lille skub til, men så er velvilligheden og imødekommenheden der også, siger Lone Tinor-Centi.

Også blandt konsulenterne hos Relocation Scandinavia, der hjælper virksomheder med at matche deres udenlandske medarbejdere med indfødte danskere, bekræfter man tendensen.

- Selv om man arbejder på samme arbejdsplads, tager man ofte ikke af sig selv kontakt til sine udenlandske kolleger og hjælper dem med at føle sig hjemme her i landet. Der skal mere til. Og der kan vi så tilbyde at matche for eksempel en udenlandske børnefamilie med en dansk børnefamilie, siger konsulent Michaelle Kihl fra Relocation Scandinavia.

Først tilbageholden - siden imødekommen

Jeffrey Hogue ankom for fem måneder siden til Danmark for at besætte en stilling som direktør hos Danisco. Han og hans kone er igennem Relocation Scandinavia blevet matchet med danske Heidi Ethelberg og hendes familie.

- Jeg synes, det kan være svært at komme ind på livet af danskerne, hvis man ikke er meget bevidst om at udvide sit netværk. Det er nok vanskeligere for en amerikaner i Danmark end for en dansker i USA. Men når først man har lært danskerne at kende, har man til gengæld følelsen af, at man har fået venner for livet, siger Jeffrey Hogue.