Mange gode grunde til at ansætte ældre

Ny forskning gør det muligt at vurdere ældre medarbejderes kompetencer fra et langt liv på arbejdsmarkedet. Forsker peger på mange gode grunde til at vælge en ny medarbejder over 60 år.

Det kan være svært at vurdere, om en ældre ansøger er bedre end den unge. For hvad er 40 års erfaring fra arbejdsmarkedet værd sammenlignet med en ung ansøger med en nyere uddannelse fra en handelshøjskole?

Det har mange virksomheder hidtil haft svært ved at gøre op, men nu har den svenske forsker Jens Graff fra Handelshøjskolen i Umeå udarbejdet en model, som gør det muligt at vurdere ældre ansøgeres kompetencer opnået gennem et langt arbejdsliv, skriver Erhvervsbladet.

Jens Graff peger på, at når man skal vælge en ansøger, så bør man se på vedkommendes kompetencer. Det er ifølge forskeren en kombination af det, du har lært på skolebænken, din motivation for at skifte job og evnen til at bruge dine færdigheder på arbejdspladsen.

Ældre ansøgere bliver ikke vurderet godt nok

Hvis ansøgere bliver vurderet bredt på alle tre kriterier, så vil ældre medarbejderes kompetencer stå mere overbevisende end de ofte vurderes til i dag, mener Jens Graff.

Hans nye metoder til at vurdere ældres kompetencer indgår som led i et doktordisputat, og han mener, at der vil blive rift om bedre vurderinger af ældre medarbejdere i fremtiden. Dels lever vi længere, og dels har ældre en bedre økonomi, så det ikke er så risikabelt for dem at skifte job eller karriere i en sen alder.

Jens Graff er selv 64 år, og han nævner en række gode grunde til at ansætte ældre medarbejdere:

  • 1. Deres erfaring gør, at de vil se sig godt for ved jobskifter. Derfor er der store chancer for, at de vil trives godt i et nyt job.

  • 2. Når en ældre person søger nyt arbejde, så er de motiveret til at skifte job og opleve nye udfordringer.

  • 3. De ældre har typisk så god en økonomi, at glæden ved at bruge deres kompetencer (ikke pengene) er den primære motivation til et jobskifte.

  • 4. Modne personer kender sig selv bedre end yngre personer, det giver større sandsynlighed for, at de kan bestride jobbet.

  • 5. De ældre har ofte haft deres karriere, derfor kommer de ikke med rundsave på albuerne og en lyst til at avancere meget hurtigt. De vil bare gerne bestride det job, de søger.

  • 6. Ældre medarbejdere har mange års erfaringer at trække på.

  • 7. Modne personer er typisk mere ansvarsbevidste end yngre.

  • 8. Ældre medarbejdere har ikke børn, der skal hentes inden lukketid.

FacebookTwitter