Mange nye job, men kun få ender på danske hænder

Af de ca. 40.000 nye job, der er skabt under den nuværende regering, har udlændinge sat sig på størstedelen.

Der er blevet skabt mange nye job de senere år, men de færreste er endt på danske hænder, og det er uholdbart, mener Dansk Arbejdsgiverforening. (Foto: Jakob Skaaning)

Der er skabt mange nye job de seneste år. 41.416 flere stillinger er det blevet til fra slutningen af 2011 til slutningen af 2014.

Men langt størstedelen af dem er besat af udenlandske lønmodtagere. Det fremgår af en analyse fra Danske Arbejdsgiverforening (DA).

Uholdbart

- Stort set hele væksten opgjort i fuldtidsstillinger er båret af udenlandsk arbejdskraft. Det er uholdbart, siger Jørn Neergård Larsen adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Analysen er baseret på tal fra Danmarks Statistik og Jobindsats og viser, at 30.000 af de nye job i den private sektor er blevet besat af udlændinge. Kigger man på fultidsjob er der kun skabt 654 ny job til danske statsborgere, skriver Børsen.

Danskere i job

Jørn Neergård Larsen glæder sig over, at det har været muligt at skaffe arbejdskraft ude fra, men undrer sig over, at det ikke er lykkedes at få flere danske statsborgere i job.

- Det er ikke holdbart på sigt. Det giver et for højt omkostningsniveau, og det er ikke tilfredsstillende for alle de danskere, som ikke kommer tilbage på arbejdsmarkedet, eller aldrig kommer i gang, siger Jørn Neergård Larsen.

LO genkender billedet

LO har også kigget på beskæftigelsen, men har holdt sig til de seneste to år. Og her genkender de billedet af, at mange af de nye job ender på udenlandske hænder. 

- I løbet af de sidste to år er der kommet over 50.000 flere lønmodtagere i job på arbejdsmarkedet, og i den periode kan vi se, at flertallet af de nye arbejdspladser er gået til danskere. Men det er rigtigt, at der også har været en pæn stigning blandt job til udlændinge i samme periode", siger Jan Kæraa Rasmussen, cheføkonom i LO.

Bedre end det ser ud til

Samtidig mener Jan Kæraa Rasmussen, at tallene er bedre end de ser ud til, fordi der i perioden er blevet færre danskere i den erhvervsaktive alder.

- Derfor er det reelt en større stigning, der har været i danskernes job og arbejde, fordi færre egentlig har været relevante for arbejdsmarkedet, og alligevel er der kommet mange danskere i job, siger Jan Kæraa Rasmussen.