Margarineforening tættere på sejr i krig om fedtafgift

Flere ministerier oplyser, at en EU-kommissions-sag om, at fedtafgiften er konkurrenceforvridende, umiddelbart ikke kan vindes på alle punkter.

Flere ministerier oplyser, at en EU-kommissions-sag om, at fedtafgiften er konkurrenceforvridende, umiddelbart ikke kan vindes på alle punkter. (© Colourbox)

Selvom regeringen har skrottet fedtafgiften fra nytår, er krigen om den udskældte afgift kun lige begyndt.

Den lille brancheforening, Margarineforeningen, har klaget til EU-kommissionen, da foreningen mener, at fedtafgiften er ulovlig og konkurrenceforvridende.

Og nu lader det til, at Margarineforeningen har ret en del af vejen. Det viser et endnu ikke offentliggjort notet fra skatte-, økonomi- og finansministeriet, hvor der står:

- EU-Kommissionen forventes at indlede en sag mod Danmark for ulovlig statsstøtte. Og sagen vurderes ikke umiddelbart at kunne vindes på alle punkter.

Tale for døve ører

Fedtafgiften blev indført under den tidligere VK-regering, og før og efter afgiftens indtog har Margarineforeningen gentagne gange forsøgt at fortælle politikerne, at afgiften var galt afmarcheret, og at fedtafgiften ville være ulovlig og konkurrenceforvridende.

- Men politikerne har ikke hørt efter, siger Mogens Nielsen, som er medejer af familieforetagendet Dragsbæk Margarine og formand for Margarineforeningen.

Margarineforeningens kritik går på, at en stribe fødevarer blev undtaget for fedtafgift til stor skade for blandt andre margarineproducenterne.

- Hele fiskeindustrien og drikkemælksindustrien har været fritaget, siger Margarineforeningens advokat, Frederik Madsen.

Milliontab

Fedtafgiften har alene kostet margarineproducenterne 1,4 millioner kroner, siden den trådte i kraft i efteråret 2011, og Dragsbæk Margarine gik ikke fri.

- Vi kunne se, at vi fik en omsætningtilbagegang på fem procent på margarine, og det er mange penge, da vi omsætter for 1,3 milliarder kroner, siger Mogens Nielsen.

Det var vurderingen af, at fedtafgiften ikke ramte retfærdigt, der fik margaringeproducenterne til at klage til EU-Kommissionen over konkurrenceforvridning i 2011.

Aktindsigten

Foreningen øjner nu en sejr - særligt efter at den har fået aktindsigt i ministeriernes notat, der er dateret 6. november i år.

Notatet har givet margarinefabrikanterne mod på at kæmpe videre. Hvis ikke EU-Kommissionen forfølger sagen, vil foreningen anlægge sag ved de danske domstole, bedyrer margarinefabrikant Mogens Nielsen:

- At lade være at køre den - det er ikke lige os.

Facebook
Twitter