Markedet for ejerlejligheder stormer frem

Hvis udviklingen fortsætter, vil det kunne ende i en boble, der brister, mener boligøkonom.

Det er særligt ejerlejlighederne i hovedstadsområdet, som kan være på vej mod en boligboble. (Foto: Mathias Løvgreen © Scanpix)

Priserne stiger, det samme gør antallet af handler, mens salgstiden til gengæld falder og falder.

Sådan kan markedet for ejerlejligheder kort fortalt beskrives, og på flere punkter går udviklingen hurtigere end i årene op til boligboblen i 00’erne, skriver Finans.dk.

Modsat boblen i 00’erne er der i dag tale om et mere afgrænset problem, forklarer boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak.

- Vi har først og fremmest et problem med ejerlejlighederne, og det er primært i de større byer, hvor vi kan frygte, at det bliver en boble, der brister, hvis det fortsætter, siger han.

- Men det er ikke noget, som vælter dansk økonomi eller vores finansielle system, understreger han.

Ifølge Morten Skak skyldes udviklingen blandt andet en kraftig befolkningstilvækst i de større byer, men samtidig er der også en del spekulation i markedet. Det kan være med til at øge faldet, hvis markedet pludselig vender.

Hvis udviklingen på ejerlejlighedsmarkedet skal vendes, kan det være en idé at gøre det dyrere at sidde i boligerne ved for eksempel at stille krav om, at kun halvdelen af lånene kan fås med afdragsfrihed eller variabel rente - eller at øge kapitalkravene.

- Det vil betyde, at nogle springer fra, eller at bankerne siger fra, siger Morten Skak.

Facebook
Twitter