Markedet er vendt: Nu falder ejerlejlighederne i pris

Tænk langsigtet, når du køber bolig, lyder det fra boligøkonom.

(Arkivfoto). I januar faldt priserne på ejerlejligheder på landsplan med 0,7 procent sammenlignet med samme måned i 2018. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

I en lang periode har boligejere kunnet glæde sig over store prisstigninger på ejerlejligheder flere steder i landet, men det seneste år er markedet endegyldigt bremset op.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Efter at have opgjort priserne på de solgte ejerlejligheder i januar, viser tallene for første gang siden sommeren 2012, at prisen på ejerlejligheder er faldet set over et år.

- Når ejerlejlighedsmarkedet stiger med op mod 10 procent over en årrække, så må det ophøre på et tidspunkt. Det her er en tydelig vending, og det er også slutningen på ejerlejlighedsmarkedets meget gunstige vilkår, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

I januar faldt priserne på ejerlejligheder på landsplan med 0,7 procent sammenlignet med samme måned i 2018.

Prisfald er forventet

Lise Nytoft Bergmann påpeger, at lejlighedspriserne efterhånden er steget så meget, at mange må afstå fra at købe, og med udsigten til nye ejendomsskatter i 2021, kommer ejerlejlighedsejere også til at skulle betale mere i boligskat, end de gør nu.

- Prisfald er forventet med flere års stigninger og udsigt til nye ejendomsskatter. De nye købere skal jo betale en højere skatteregning for at komme ind, lyder det fra boligøkonomen, der tilføjer, at den nye bekendtgørelse om god skik for boligkredit har fået betydning for de lån, kommende boligejere kan optage:

- Boligejere har ikke længere mulighed for at få de her billige, men også meget risikable lånetyper, hvis de har brug for et stort lån, og det har man ofte haft på ejerlejlighedsmarkedet, fordi lejlighederne er så dyre, siger hun.

Tænk langsigtet

Allerede i januar advarede Finanstilsynet om forhøjet risiko for store fald i lejlighedspriserne. Et stort prisfald på markedet har nemlig konsekvenser:

- Det kan gøre boligejere insolvente, som vi så i kølvandet på finanskrisen. Den slags mindsker mobiliteten, og det kan føre til stigende tab i finansielle institutioner, siger Niki Saabye, kontorchef i Finanstilsynet, der opfordrer finansielle virksomheder til at forholde sig til yderligere prisfald i deres risikovurdering.

Både Niki Saabye og Lise Nytoft Bergmann understreger, at der indtil videre ikke er udsigt til, at faldet vil udvikle sig dramatisk.

- Så længe beskræftigelsen stiger, vi har historisk lave renter, og det fortsætter med at være attraktivt at flytte til de større byer, hvor flest ejerlejligheder ligger, forventer jeg ikke, at vi står overfor store fald, siger Lise Nytoft Bergmann, der anbefaler kommende boligere at tænke langsigtet:

- Hvis man har en tidshorisont på 10 år, så er der ikke noget at være bekymret for, lyder det.