Masser af ubetalte sms-lån i Sverige

De små hurtige sms-lån kan hurtigt lede folk i fordærv. I Sverige viser en opgørelse, at der sidste år var 36.000 ubetalte sms-lån sidste år. I morgen skal Folketinget diskutere et eventuelt loft over sms-lån.

Det er nemt at låne penge via sms-lån, men mange er slet ikke klar over omkostningerne. Derfor foreslår Forbrugerrådet, at man lægger loft over hvor meget renter og gebyrer må udgøre. (Foto: DR © DR)

Send en sms om et lån på 1000 kroner. Få 600 kroner i hånden og betal 1000 kroner tilbage om 30 dage. På to minutter har du stiftet gæld, og det er rigtig dyrt.

Renter og gebyrer beløber sig til 400 kroner og de årlige omkostninger i procent (ÅOP) løber op i 245.690 procent.

Det er tilbud som ovenstående, som frister unge mennesker over evne. I Sverige har de opgjort restancerne fra sms-lån sidste år, og tallene viser en eksplosiv stigning.

Svenske restancer eksploderer

Nye tal fra Kronefogeden i Sverige viser, at der i 2006 var 1.407 indberetninger om ubetalte sms-lån. Sidste år var tallene steget til 35.775, oplyser Forbrugerrådet.

Forbrugerrådet frygter en lignende udvikling herhjemme, for her er sms-lånene også ved at være udbredt. Men for at undgå mange restancer som i Sverige, så foreslår Forbrugerrådet, at man indfører et loft over, hvor meget ÅOP'en må være.

- Vi mener, at det er yderst nødvendigt at indføre et renteloft i dansk lovgivning, ligesom man har gjort i mange andre lande. Ikke mindst har det også store personlige konsekvenser for de gældsatte, siger økonom i Forbrugerrådet Troels Holmberg.

Foreslår loft over renter og gebyrer

Han mener, at de nuværende regler er til udlånernes fordel, og derfor bør Folketinget skride ind hurtigst muligt.

- På trods af de mange misligholdte lån er det tilsyneladende stadig muligt at tjene penge. For lånene er så dyre, at de forbrugere, der trods alt betaler, opvejer de mange, der ikke kan betale gælden, siger Troels Holdum.

Derfor er han også klar i mælet. Han mener, at politikerne skal lægge et loft ind på, hvor meget rente og omkostninger højst må være på de hurtige forbrugslån.

- De største problemer med lånene er de ekstremt høje renter og den lynhurtige aftaleindgåelse. Det kan kun Folketinget gøre noget ved, siger Troels Holmberg.

I morgen skal Folketinget drøfte, om der skal lægges et loft ind over renter og gebyrer på sms-lånene.