Massiv svindel med CO2 kvoter

Flere EU-lande har oplevet moms-svindel for millioner i forbindelse med handel med CO2 kvoter. SKAT i Danmark har indført skærpet årvågning.

Handel med CO2 kvoter er blevet udsat for million-svindel

CO-kvoter blev indført i 2005, som en metode til at begrænse udslippet af CO2. I dag bliver der handlet CO2-kvoter for milliarder af kroner.

Men det hastigt voksende marked for CO2 kvoter har fået storsvindlere på banen.

Nu slår myndighederne alarm. Handel med CO2 kvoter bliver brugt til moms-svindel i millionklassen.

Svindel

I slutningen af august blev 27 ejendomme i London ransaget af britisk politi.

Seks mænd og en kvinde blev arresteret - sigtet for moms-svindel for over 300 millioner kroner.

Det var første gang, at myndighederne havde afsløret en helt ny form for svindel - nemlig svindel med CO2 kvoter.

Ifølge de britiske myndigheder har gerningsmændene solgt CO2 kvoter på normal vis, men har proppet moms-betalingen i egen lomme.

Breder sig

Den britiske sag er ikke en enlig svale.

Den franske stat er også blevet snydt af kriminelle på CO2 markedet, har en talsmand for regeringen erkendt. Men franskmændene vil ikke ud med hvor alvorlig svindlen har været.

Svindelsagerne er kommet som en overraskelse for SKAT i Danmark.

"Det ligner en ny avanceret moms-karrusel, hvor der bliver handlet CO2 kvoter mellem firmaer, hvor sælger også opkræver moms. Men moms'en bliver ikke afregnet overfor skattemyndighederne, siger chefkonsulent Erik Andersen fra SKAT.

"Svindlerne kan sidde bag deres computere og handle for millioner af kroner CO2 kvoter - og dermed også for store moms-beløb. Det er store beløb og det er nemt. Så hvis man er svindler kan handel med CO2 kvoter være meget attraktivt, siger Erik Andersen.

Alarm

Da Danmark - på grund af vores høje moms-satser - ofte har været udsat for moms-svindel, så har sagerne fra Storbritannien og Frankrig fået alarmklokkerne til at bimle hos SKAT.

"Vi har indledt et tæt samarbejde med Energistyrelsen, der registrerer alle handler med CO2 kvoter. SKAT får en kopi af alle handler i Danmark - og vi kan dag for dag følge med. Hvis der foregår noget snavs vil vi kunne opdage det og skride ind ret hurtigt, siger Erik Andersen.

EU på banen

EU Kommissionen er villig til at ændre skattereglerne, så medlemslandene har mulighed for at forsvare sig mod svindel. EU vil derfor indføre et direktiv så de enkelte lande kan vælge at droppe normal moms-opkrævning - og istedet vælge at opkræve moms hos den virksomhed der i sidste ende køber og bruger CO2 kvoterne.

Det vil stoppe al moms-betaling mellem mellemhandlere - og dermed stoppe svindlen.

EU kommissionen vil ikke ændre principperne for moms-opkrævning generelt, men vil alene tillade opkrævning af moms hos slut-køberen på områder hvor faren for at blive udsat for omfattende svindel er størst.

Det drejer sig om handel med computerchips, mobiltelefoner, ædel-metaller, parfumer og altså CO2 kvoter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk