Medicinalfirma får 800 millioner kroner i statsstøtte til at udvikle dansk coronavaccine

Støtten skal sikre, at Bavarian Nordic kan gennemføre de sidste, afgørende vaccineforsøg.

Arkivfoto. Bavarian Nordic er i denne uge ved at udføre face 2-studier på deres covid-19-vaccine. (Foto: © Betina Garcia, Scanpix Denmark)

Regeringen har besluttet at støtte den danske medicinalvirksomhed Bavarian Nordic med 800 millioner kroner til udvikling af en dansk vaccine mod covid-19.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

- Corona er stadig i vores samfund, og der kan på sigt blive behov for at inddrage nye vaccineteknologier eksempelvis til boostervacciner og til beskyttelse mod nye varianter, udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Millionstøtten skal sikre, at vaccinen kan blive undersøgt i et såkaldt fase 3-studie, som er det sidste studie inden en eventuel godkendelse.

- Vi har nu midler nok til at kunne gennemføre de sidste forsøg, og støtten vil desuden minimere en række risici for os. Ingen ved, hvordan behovet for vacciner ser ud om to år, og derfor er det også vigtigt, at vi får støtte til vores udvikling, siger direktør for Bavarian Nordic Paul Chaplin til DR Nyheder.

Arkivfoto. Bavarian Nordic blev stiftet i 1992, og havde Asger Aamund som bestyrelsesformand fra 1992 til 2014. Selskabet har hovedsæde i Hellerup og produktion i Helsingør, samt forsknings- og udviklingsfaciliteter nær München. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Vaccinen er oprindeligt udviklet af AdaptVac, som er et samarbejde mellem flere danske medicinalvirksomheder og forskermiljøet på Københavns Universitet.

AdaptVac har indgået en licensaftale, som giver Bavarian Nordic de kommercielle rettigheder til den nye covid-19-vaccine. Til gengæld skal Bavarian Nordic stå for den sidste del af udviklingen samt etablering af en eventuel produktion.

Ifølge Paul Chaplin er Bavarian Nordic allerede nu i gang med at forberede en kommerciel produktion af vaccinen, som han har store forventninger til.

- Vi føler os meget sikre på, at vi kan udvikle en både ekstrem effektiv og sikker vaccine. De data, vi har indtil videre, er blandt de bedste resultater for den her type vaccine overhovedet, siger han.

Vaccine er allerede testet på mennesker

Bavarian Nordic har tidligere efterlyst investorer, som var villige til at investere i vaccinen. Det lykkedes ikke, så i stedet har selskabet foretaget en såkaldt aktieemmission for at skaffe penge til at kunne udvikle vaccinen.

I marts udbød Bavarian Nordic 5.150.000 nye aktier på børsen, som blev sat til salg for 223 kr. per aktie. På den måde sikrede medicinalvirksomheden sig 1,1 milliarder kroner til at begynde med de første forsøg på mennesker.

I dag begyndte så et fase 2-studie af vaccinen.

Som led i studiet bliver 210 færdigvaccinerede og tidligere smittede tyskere vaccineret med den nye, danske vaccine for at undersøge, om den har virkning som en såkaldt boostervaccine.

Bavarian Nordic forventer at have foreløbige resultater af forsøget klar i fjerde kvartal 2021. Det oplyser selskabet i en meddelelse til fondsbørsen.

Støtte skal betales tilbage i form af vacciner

Over sommeren er der ifølge Sundhedsministeriet forhandlet en kontrakt på plads, som betyder, at hvis Bavarian Nordic lykkes med at udvikle en covid-19-vaccine, så skal millionstøtten betales tilbage til den danske stat i form af vacciner og royalties.

- Det kræver selvfølgelig, at vaccinerne holder samme høje niveau som Pfizer og Moderna, hvad angår effektivitet og sikkerhed, siger Magnus Heunicke på et pressemøde mandag eftermiddag.

I aftalen med Bavarian Nordic fremgår det også, at staten kan modtage en fortjeneste, hvis vaccinen bliver en kommerciel succes.

EU-Kommissionen har mandag godkendt denne form for støtte.

Hvis alt går efter planen, kan ansøgning om godkendelse af vaccinen ved Det Europæiske Lægemiddelagentur være indgivet ultimo 2022.

Det forventes desuden at dele af Bavarian Nordic-vaccinen vil finde sted i Danmark, oplyser Magnus Heunicke.