Medicinalgigant: Overpris på børnevaccine på 100 mio. kr.

Verdens næststørste medicinalvirksomhed GlaxoSmithKline opgiver i protest at deltage i en børnevaccine-udbudsrunde. Deres bud kunne ellers spare danskerne for 100 mio. kr., vurderer firmaet.

Den danske afdeling af GlaxoSmithKline (GSK), der er verdens næststørste medicinalvirksomhed, trækker sig meget opsigtsvækkende fra en igangværende udbudsrunde, der skal sikre danske børn den bedst mulige og billigste vaccine mod meningitis. Dermed er der kun en producent tilbage.

Det sker i protest mod Statens Serum Institut, der ifølge GSK ikke har sørget for en fair udbudsproces.

- Vi ønsker en fair og gennemsigtig udbudsproces, men det er der ikke tale om her, og derfor har vi for første gang nogensinde besluttet at trække os fra et vaccineudbud i Danmark, siger GlaxoSmithKlines danske koncernchef, Mike Connell til DR Nyheder.

Pris: 100 mio. kr

Beslutningen om at trække sig fra udbuddet kommer til at koste de danske skatteydere 100 mio. kr., siger Mike Connell:

- Baseret på de udbud, vi har vundet i andre lande, kunne vi have afleveret et økonomisk meget attraktivt tilbud, der kunne have sparet de danske skatteydere for op imod 100 mio. kr. over de tre år, udbudsperioden løber.

Når GSK har truffet den drastiske beslutning skyldes det, at selskabet mener at alt er tilrettelagt, så konkurrenten Pfizer skal vinde.

GSK er specielt utilfredse med, at Pfizers nyeste meningitis-vaccine allerede er en del af det statslige børnevaccinations-program.

Det besluttede Statens Serum Institut at gøre tidligere i år - samtidig med at udbudsmaterialet blev sendt ud og uden at konsultere Sundhedsstyrelsen eller Vaccinationsudvalget, der rådgiver styrelsen om vaccinationer.

- Når konkurrentens vaccine bliver en del af programmet samme dag udbudsbetingelserne offentliggøres, opfatter vi sagen som afgjort til konkurrentens fordel, siger Mike Connell.

Kan give meningitis

Vaccination mod pneumokokker, der blandt andet kan medføre meningitis, har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 1. oktober 2007.

Dengang var der kun én godkendt vaccine på markedet - og den blev lavet af Pfizer.

I marts og december 2009 blev der godkendt to forbedrede pneumokokvacciner - hhv. fra Pfizer og GSK - der begge beskytter lidt flere børn mod sygdom end den nuværende. I februar 2010 blev den eksisterende leveringskontrakt på vaccine opsagt, og i april blev et udbud om fremtidig levering af pneumokokvacciner til børnevaccinationsprogrammet offentliggjort.

Useriøs forretning

Den nye vaccine skal leveres til det danske børnevaccinations-program fra 11. august 2010. Men samme dag udbudsmaterialet blev sendt ud, skiftede Seruminstituttet altså Pfizers gamle vaccine ud med den nye.

- Det er simpelthen ikke seriøs forretning, siger Mike Connell.

GSK mener, at Pfizer og GSK begge har glimrende vacciner og oplyser, at selskabet tidligere har vundet tilsvarende udbud i Sverige, Finland og Canada.

- Det her handler ikke om vaccinernes kvalitet; det handler om manglende fairness i udbuddet. Og det er Statens Serum Institut, der bærer ansvaret, siger Mike Connell, der nu opfordrer politikerne til at se på sagen.

Rystede politikere

Sundhedsordfører fra både højre- og venstrefløjen er rystede over GSKs udmelding.

- Det er meget mystisk, at man overgår fra en vaccine til en anden uden at rådspørge sig eller orientere Sundhedsstyrelsen. Nu må vi have sundhedsministeren til at undersøge Seruminstituttet til bunds. Hvis han ikke selv vil, må et flertal uden om regeringen tvinge ham til det, siger Liselott Blixt, sundhedspolitisk ordfører, Dansk Folkeparti.

SF's sundhedsordfører er helt på linje: - Det her understreger bare, at der er et stort problem i at Seruminstituttet bruger sit monopol til at skalte og valte med danskernes vacciner, siger Joans Dahl.

Niels Strandberg, der er administrerende direktør for Serum Instituttet, ønsker ikke at kommentere sagen med henvisning til, at der er tale om en igangværende udbudsrunde.

Heller ikke Pfizer ønsker at kommentere sagen. Pfizers kommunikationschef, Robert Neimanas, understreger dog, at Pfizer ikke har haft nogen indflydelse på udbudsbetingelserne og i øvrigt har fulgt dem til punkt og prikke.