Megakoncerner får tophemmelige skatteaftaler afsløret

343 aftaler om at betale skat i Luxembourg er lækket: Nogle virksomheder betaler under 1 procent i skat.

343 globale virksomheders hemmelige skatteaftaler med de luxembourgske myndigheder er blevet lækket. (© Tim Meko/Shutterstock & ICIJ)

Pepsi, Ikea, Amazon, Deutsche Bank og Burberry - kæmpestore selskaber holder vejret:

Onsdag den 5. november kl. 22 blev 343 virksomheders hidtil hemmelige aftaler om at betale skat i Luxembourg afsløret.

Længe har man vidst, at Luxembourg har haft en rolle som skattely for globale virksomheder, men det er første gang, at aftalerne om skat kommer frem sort på hvidt.

Aftalerne er alle indgået i perioden fra 2002-2010, og fylder mere end 27.000 sider.

Under 1 procent i skat Bag afsløringen står ICIJ, der er en sammenslutning af undersøgende journalister fra hele verden, blandt andet journalister fra DR Dokumentar.

De lækkede dokumenter rummer også korrespondance om aftaler, der ifølge ICIJ viser, at Luxembourg aktivt og velvilligt hjælper store selskaber med at skrue aftaler sammen, der gør, at de i nogle tilfælde slipper for at betale skat i de lande, hvor pengene er tjent.

Til gengæld betaler de en meget lav skat, for eksempel under 1 procent, i Luxembourg.

Dermed går lande som Danmark glip af skatteindtægter, og selskaberne slipper ekstremt billigt i skat.

- Kapitalfondene forsøger jo på at danne det indtryk i offentligheden, at når man laver de her transaktioner, så er det for at undgå at blive dobbeltbeskattet. Men i virkeligheden går det jo ud på ikke at betale skat nogen steder, siger skatterevisor Christen Amby, som DR Dokumentar har vist nogen af aftalerne.

Også danske selskaber på listen

De lækkede aftaler er alle indgået mellem det internationale revisorfirma Price Waterhouse Coopers og de luxembourgske skattemyndigheder på vegne af PWC's kunder.

Og listen af PWC' s kunder er lang og rummer også danske virksomheder - blandt andet de tidligere ejere af den danske telegigant TDC.

EU har længe bedt Luxembourg om at udlevere de hemmelige skatteaftaler, men Luxemburg har strittet imod. Aftalerne blev i første omgang lækket til den franske journalist Edouard Perrin.

Revisionsfirmaet PWC, der altså har udarbejdet alle de aftaler, der nu bliver afsløret, ønsker ikke at deltage i et interview med DR.

Selskabet skriver i en mail, at de ikke kan kommentere konkrete sager, men at selskabet generelt overholder lokale og internationale skattelove.