Metro-firma afsløret i løn-snyd for 19 millioner kroner

Arbejdere på Metro-byggeriet skal have op til 800.000 kroner i efterbetaling for manglende løn.

Det portugisiske selskab CNBT, der udbygger Metro-nettet i København har ikke betalt deres arbejdere en rimelig løn. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Et portugisisk selskab, CNBT, skal betale et kæmpebeløb på 19 millioner kroner i bod og kompensation for underbetaling af flere end hundrede arbejdere på Metro-byggeriet i København.

De underbetalte arbejdere er portugisere som har støbt beton-lofter og -gulve på de københavnske Metro-stationer for det portugisiske selskab.

Skal have 800.000 kroner tilbage

Og flere af arbejderne kan nu se frem til enorme efterbetalinger:

- 10.000 kroner til dem skal have mindst og op til 800.000 kroner til dem der skal have mest, siger Silas Grage, der er faglig sekretær i 3F's byggeafdeling.

Det er 3F, der overfor CNBT har gjort krav på efterbetaling af portugisernes manglende løn.

Portugiserne har typisk fået løn for 37 timer, men arbejdet meget mere - ofte 55 timer om ugen.

Officielt har de fået 127 kroner i timen, men i virkeligheden var timelønnen meget mindre, fordi den portugisiske arbejdsgiver førte et dobbelt bogholderi.

Svindel

Silas Grage tøver ikke med at kalde det direkte svindel:

- Det er et lønsystem med selvstændig afregning, der er aftalt hjemme i Portugal, og ikke har noget med de danske regler at gøre. Og så har man lavet et proforma-bogholderi i Danmark, fordi reglerne her er anderledes, siger Silas Grage.

Bøden er den næststørste, der er givet til et firma på Metro-byggeriet i Danmark. I 2014 fik det italienske firma CIPA en rekordbøde på 22 millioner kroner. Hermed er det samlede beløb der er betalt i sager om løn-snyd på Metro-byggeriet de seneste to et halvt år oppe på 60 millioner kroner.

- Det er noget af det største vi har set, siger faglig sekretær i 3F, Bygge, Jord og Miljø-arbejdernes fagforening i København, Silas Grage.

Sagen blev opdaget, fordi de portugisiske arbejdere ville høre, hvordan reglerne var for at få børnepenge i Danmark.

- Det var to medarbejdere som kom til en fest for metro-arbejdere. Og der mødte de vores portugisisk-talende kollega. De troede, at firmaet snød dem for danske børnepenge. Det var sådan vi opdagede underbetalingen, siger Silas Grage.

Sender et signal

I en pressemeddelse siger Sigurd Nissen-Petersen, der er Chief Operating Officer i Copenhagen Metro Team, der er hovedentreprenør på metrobyggeriet i København.

- Vi er glade for forliget og ikke mindst forhandlingsprocessen, som endnu engang viser, at vi på trods af problemer er i stand til at løse dem inden for rammerne af vores gode samarbejde med 3F BJMF. Vi ville naturligvis gerne have undgået denne sag, for 19 millioner kroner er mange penge, men nu har vi fået gennemregnet tingene og sikret, at de ansatte får deres retmæssige løn.

Sigurd Nissen-Petersen fremhæver, at forliget sender et signal fremover.

- Og så sender vi samtidig et tydeligt signal om, at det ikke kan betale sig at bryde reglerne på dette projekt. Sådan noget kommer frem før eller siden.

Facebook
Twitter