Irske John Lynch stoppede før jul på metro-byggeriet, efter at have været leder på byggepladser på metroen i mere end to år.
- Jeg synes, sikkerheden er meget dårlig. Det er meget alvorligt, for folks liv er på spil, siger John Lynch.
Han har flere gange advaret ledelsen af metroens italienske hovedentreprenør om gøre noget ved farlige arbejdsforhold.
- Jeg skrev i en e-mail, at efter hvad jeg kunne se, kunne jeg mærke i knogler og min mave, at der ville ske en dødsulykke, hvis ikke tingene bliver forbedret, fortæller John Lynch.
DR Nyheder er i besiddelse af en række e-mails med advarsler, der er sendt til ledere hos den italienske hovedentreprenør Copenhagen Metro Team.
Danmarksrekord
Og det er ikke kun John Lynch, der kritiserer arbejdsmiljøet på metroens byggepladser. De seneste to år er Copenhagen Metro Team den virksomhed i hele landet, der har fået flest bøder for at bryde arbejdsmiljøloven. Det afslører opgørelser fra politiet og Arbejdstilsynet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i. I alt 32 bøder har selskabet fået på to år.
Peter Hasle er professor og sidder i en ekspertgruppe, der følger metrobyggeriet tæt.
- Det bemærkelsesværdige her er, at de andre store entreprenører, der har ligeså mange eller flere ansatte, end der er på metrobyggeriet, at de ikke ligger på top ti listen, siger Peter Hasle, professor ved Aalborg Universitet.
Siden byggeriets start har der været flere end 400 ulykker på metroen. Det er langt over det mål, som Metroselskabet selv har sat op for byggeriet.
- Medarbejderne er jo hentet hertil fra Portugal, Rumænien og Italien og står i en meget usikker situation, hvis de begynder at sige fra. De er bange for at miste deres arbejde. Så det er typisk ikke nogen, der føler sig trygge nok til at sige fra over for sådanne forhold, påpeger Peter Hasle.
Underdirektør: Vi ser fremgang
Underdirektøren i Copenhagen Metro Team erkender, at selskabet har problemer. Men påpeger, at selskabet har mange ansatte på mange byggepladser.
- Jeg ved ikke, om vi har større problemer end andre. Men de problemer vi har, tager vi meget alvorligt, og dem arbejder vi med, siger Sigurd Nissen-Petersen fra det italienske selskab.
Og sikkerheden er blevet bedre, mener han. Møder om sikkerhed er nu daglig rutine på alle pladserne. I flere måneder i efteråret har antallet af arbejdsulykker været lavere end normalt.
- Vi har haft en del udfordringer, og vi har stadig udfordringer, og vi kommer også til at have udfordringer i fremtiden. Men det går den rigtige vej med arbejdsmiljøet. Og det arbejde, vi har lavet, især de seneste år begynder at bære frugt, siger Sigurd Nissen-Petersen, underdirektør i Copenhagen Metro Team.
John Lynch: Jeg fortryder ikke
Det er særlig kritisk, at sikkerheden er dårlig, fordi metrobyggeriet er offentligt, mener eksperterne. Det er staten, der ejer metrobyggeriet, sammen med København og Frederiksberg Kommune.
- Det tragiske er jo, at det er vores skattekroner, der betaler det her. Og så er det jo super tragisk for de ansatte, det går ud over. Især hvis mange af de her arbejdsulykker havde kunnet været forebygget, siger Louise Møller Pedersen, der er adjunkt på Aalborg Universitet.
John Lynch mener selv, at han blev fyret, fordi han var for åbenmundet. Det afviser Copenhagen Metro Team. Ifølge selskabet var der ikke længere nok arbejde.
- Jeg kan ikke helt genkende det billede, som John beskriver. Jeg har også selv mødtes med ham og snakket med ham. For jeg synes i høj grad, at nogle af de ting, som han adresserer, også er nogle af de ting, som vi har arbejdet med aktivt, siger Sigurd Nissen-Petersen.
John Lynch fortryder dog ikke, at han har råbt op. Og leder nu efter nyt arbejde.
Blev du ikke bare fyret, fordi du brokkede dig?
- Jo, men jeg vil ikke kalde det brok. Jeg vil kalde det at give udtryk for bekymring. Jeg ville kalde det at udføre mit arbejde og gøre min pligt, siger John Lynch.
I en tidligere version af denne artikel fremgik andre tal for antallet af bøder hovedsageligt i faktaboksen. Tallene byggede på opgørelser fra Arbejdstilsynet, som DR har fået aktindsigt i. Arbejdstilsynet har efter offentliggørelsen af artiklen fundet fejl i deres opgørelse. DR har derfor rettet tallene. Der er tale om justeringer for fem virksomheders vedkommende, som dog stadig figurerer på listen over virksomheder med flest bødesager. Mens virksomheden Budomex er røget ud af listen for året 2015. Vi beklager.