Mexicansk forsker ville hjælpe DTU: Blev politianmeldt for at være censor

Arturo Orozco Santillan, der er ansat på Syddansk Universitet, fik en bøde på 6.000 kroner for at hjælpe DTU.

Anders Bjarklev er rektor på DTU. Her har universitet modtaget en bøde på 60.000 for at bruge en udenlandsk forsker som censor. En bøde, som de ikke vil betale. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

“ To Mr. Arturo Orozco Santillan

I have just received a case regarding work at Danmarks Tekniske Universitet, DTU in 2015 and 2016.

Please contact me ASAP. “

Sådan startede den mexicanske forsker Arturo Orozco Santillans møde med dansk politi.

12. december 2016 fik han tilsendt en e-mail af en specialkonsulent fra immigrationsafdelingen hos Nordsjællands Politi.

Der vankede ham en bøde for at have arbejdet ulovligt i Danmark. Det ulovlige arbejde bestod i at være censor for Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

- Jeg blev ret forvirret, da jeg blev kontaktet af politiet, for jeg havde ingen idé om, hvad dette her drejede sig om. Men politimanden, som kontaktede mig, forklarede, at jeg havde brudt loven ved at være censor på et andet universitet, siger han.

Manglede dispensation

Arturo Orozco Santillan arbejdede til daglig som lektor hos SDU, og var blevet indkaldt som censor på DTU. Men han havde ikke søgt dispensation til at være censor. Og det skulle han ifølge hans arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.

Det var Styrelsen for International Rekruttering og Integration, Siri, der havde anmeldt ham.

Han havde faktisk været censor for DTU siden 2010, men først nu havde myndighederne fået øje på den ulovlige censorgerning.

Der var bare aldrig nogen, der havde gjort ham opmærksom på, at det krævede en dispensation. Hverken på Syddansk Universitet, hvor han var ansat som associate professor, eller på DTU, der havde indkaldt ham som censor.

- Jeg blev indkaldt som censor og spurgt, om jeg ville hjælpe DTU med at bedømme opgave på masterniveau. Det ville jeg gerne. Og selvom der er langt at tage fra Odense til Lyngby for at bedømme en opgave, så ville jeg gerne gøre det. For jeg ved selv, hvor svært det er at finde censorer, siger han.

Det endte med, at politiet gav ham en bøde på 6.000 kroner. Politiet fortalte, at de også havde været i kontakt med DTU, og der ikke var andet at gøre end at betale bøden.

- Jeg var ret bange for, hvad det her betød. Jeg frygtede, at jeg kunne miste min opholdstilladelse. Jeg havde ikke lyst til at gå op mod politiet. Min arbejds- og opholdstilladelse hænger sammen med mit arbejde. Så jeg betalte bøden, jeg følte ikke, at jeg havde andet valg, siger han.

En sag blandt mange

Sagen om det mexicanske forsker kommer i kølvandet på historien om den amerikanske forsker Brooke Harrington, der stod frem i TV Avisen den 16. november.

Siden har det vist sig, at otte udenlandske forskere er blevet politianmeldt de seneste to år for at bryde deres arbejds- og opholdstilladelse.

Arturo Orozco Santillan er ikke som forskere er flest. Han er ingeniør, specialiseret i akustik, hans fagområde er derfor ret snævert, hvis han selv skal sige det.

Han har derfor selv haft svært ved at skaffe censorer til sine egne studerende, som han havde på SDU. Derfor så han det som en hjælpende hånd, når han var censor på DTU.

- Der ingen økonomisk gevinst ved at være censor. Du gør det udelukkende for at hjælpe andre, og det gør jeg gerne, jeg så det nærmest som min pligt, siger han.

DTU vil ikke betale

I dag arbejder han i en dansk virksomhed, han har et barn i dansk skole og en kone, der studerer. Han havde egentlig ikke tænkt sig, at sagen om hans første møde med dansk politi skulle i medierne.

Men når han alligevel blander sig i debatten, er det fordi, han føler sig uretfærdig behandlet.

- Jeg er glad for Danmark, og jeg er taknemmelig for de muligheder, som det danske samfund har givet mig og min familie. Men jeg har også givet noget igen, og derfor vil jeg gerne være med til at ændre de ting, der ikke er fair, siger han.

DTU har også modtaget en bøde fra politiet på 60.000 kroner for at have ansat Arturo Orozco Santillan som censor. De har afvist at betale bøden.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har tidligere sagt, at der reglerne skal laves om. Det er endnu uvist. om det får betydning for de mange verserende sager.