Michael Fabritius Tengnagel har fleksible arbejdstider.
Han kan møde ind på arbejde, når han vil, og han bestemmer også selv, hvornår han vil forlade skrivebordet for at hente sine børn.
- Det er fantastisk, at jeg har den mulighed. Mine børn bliver trætte ved fem-tiden, og på det tidspunkt har jeg så allerede haft fornøjelsen af at fortælle dårlige vittigheder og skyde dem med legetøjspistoler i et par timer, siger Michael Fabritius Tengnagel, der arbejder som ingeniør i virksomheden Rambøll og er delefar til to.
Hver anden uge går Michael Fabritius Tengnagel hjem klokken tre. Og når han ikke har børnene, arbejder han igennem.
- I hektiske uger arbejder jeg omkring 45 timer. Lidt mere, hvis vi har meget travlt.
Mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet
Stadig flere lønmodtagere har fleksible, varierende eller selvtilrettelagte arbejdstider - ligesom Michael Fabritius Tengnagel.
Ifølge ny forskning fra Rockwool Fonden havde 47 procent af danskerne fleksible arbejdstider i 2008, mens det i dag er 62 procent af lønmodtagerne.
- Mange tilrettelægger selv deres arbejdstid. De er til en vis grad frie til at bestemme, så længe de arbejder det antal timer, der forventes af dem, siger forskningschef i Rockwool Fonden Jan Rose Skaksen.
En dårlig forretning
Men der er en hage ved den fleksibiliteten i arbejdstid, viser tallene fra Rockwool Fonden også. Det sker nemlig ikke sjældent, at fleksible arbejdstider faktisk medfører længere arbejdsuger end de normale 37 timer.
For lønmodtagere med egen tilrettelæggelse af arbejdstiden er det over halvdelen, der arbejder 45 eller flere timer om ugen. For lønmodtagere med faste arbejdstider er det 18 procent.
Og så ender det jo faktisk som en dårlig forretning, lyder det fra Henrik Lund, der er lektor og arbejdslivsforsker på Roskilde Universitet.
- Det at få fleksible arbejdstider bliver i høj grad betragtet som et privilegium, der let kan føre til, at man giver endnu flere timer tilbage, påpeger Henrik Lund.
Timer i banken
Michael Fabritius Tengnagel føler sig ikke snydt.
Han må dog erkende, at han nok i gennemsnit også bruger flere timer på virksomhedens projekter, end han er ansat til. Derfor forsøger han at holde et vågen øje og sætte overskydende arbejdstid "i banken".
- Så har jeg på den måde nogle timer stående, hvis jeg gerne vil have fri eller skal på en længere ferie. Det er jo sådan set meget rart, siger han.
Den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll, som Michael Fabritius Tengnagel arbejder for, er glad for, at medarbejderne har lyst til at arbejde med fleksibilitet. Ofte skal projekter nemlig løses med mange deadlines, siger administrerende direktør i Rambøll, Ib Enevoldsen.
- Når de ansatte har fået en fleksibilitet, oplever vi, at de tager ejerskab. Når Rambøll så omvendt har hårdt brug for dem, og de egentlig har små børn og skulle gå hjem, så sætter de sig også og gør projektet færdigt om aftenen og gør arbejdet færdigt.