Michella kunne ikke få hjælp, fordi hun havde født: Nu politianmeldes flere forsikringsselskaber

Kvinder er i årevis blevet afvist af deres forsikrings- og pensionsselskaber, fordi de var gravide.

Tre gange forsøgte Michella Meier Morsi at få hjælp af sin forsikring til at dække blandt andet kiropraktorbehandlinger. Hver gang fik hun afslag, fordi der var tale om efterfødselsskader. (Foto: © PRIVATFOTO)

En række af Danmarks største forsikrings- og pensionsselskaber kan de kommende dage se frem til at blive politianmeldt for deres diskriminerende behandling af gravide kvinder.

Politianmeldelserne blev omtalt sent i aftes i erhvervsmediet Insidebusiness

- Det er mit klare indtryk, at samtlige af de involverede selskaber tager sagen dybt alvorlig, og at de stiller sig til rådighed i al det omfang, som myndighederne ønsker, siger direktør for brancheorganisationen Forsikring & Pension Kent Damsgaard.

Michellas graviditetsskader blev afvist gang på gang

En af de kvinder, som oplevede at blive afvist af sit forsikringsselskab, er Michella Meier Morsi.

Hun var gravid med tvillinger i 2019, og efter fødsel konstaterede hendes læge, at hun havde fået delte mavemuskler - rectus diastase - i ekstrem grad.

- Normalt heler mavemusklerne af sig selv efter en graviditet, men i mit tilfælde efter en graviditet med to store piger, kom det ikke til at ske uden en operation, fortæller Michella Meier Morsi, som på tidspunktet efter fødslen oplevede mange smerter og derfor startede i fysioterapi.

Michella Meier Morsi kontaktede sit forsikringsselskab Danica Pension for at få dem til at dække regningerne til fysioterapeuten. Men de afviste blankt den nybagte mor.

Michella Meier Morsi har været meget åben omkring eftervirkningerne af sin tvillingegraviditet. Blandt andet deler hun billeder og erfaringer på sin Instagram-profil. (Foto: © Privatfoto fra Michella Meier-Morsis Instagram-konto @filippaophelia)

Hvis kundens skader og smerterne kommer fra graviditet, så er der ikke dækning, lød begrundelsen.

- Der sad jeg i mit køkken med en kæmpestor ammepude og to små børn liggende, og så begyndte jeg bare at græde. Jeg følte mig så kønsdiskrimineret, siger Michella Meier Morsi.

Hun henvendte sig til Danica Pension igen, da hun skulle have hjælp af en kiropraktor til at lindre rygsmerter i forbindelse med, at hun skulle tilbage på arbejde. Også det krav fik hun afslag på med samme begrundelse.

- Det var jo absurd. Hvis min mand havde henvendt sig, fordi han havde fået ondt i ryggen af at bære vores piger, kunne han godt få hjælp. Men jeg kunne ikke, fordi jeg havde været gravid med dem, siger Michella Meier Morsi.

Et par måneder senere blev Michella Meier Morsi indlagt med myoser i underlivet, som krævede, at hun brugte sin sundhedsforsikring for at blive behandlet.

Også i dette tilfælde afviste Danica Pension at dække hendes udgifter.

Både Danica Pension og en række andre af Danmarks største forsikringsselskaber har efterfølgende skrifligt erkendt, at de i årevis har haft forsikringsbetingelser, som på ulovlig vis diskriminerede Michella Meier Morsi og andre gravide kvinder.

Blandt selskaberne var Codan, Danica Pension, GF Forsikring, Gjensidige, Alm. Brand, If, Lærernes Forsikring, PFA, Topdanmark, Tryg og AP Pension, som nu også bekræfter, at de har modtaget et brev fra Finanstilsynet, hvori selskaberne varsles om en politianmeldelse.

Kvinder venter stadig på kompensation

Politianmeldelserne kommer på baggrund af en undersøgelse af omkring 20 udvalgte forsikringsselskaber, som Finanstilsynet begyndte i efteråret.

Resultaterne af undersøgelsen vil ifølge Finanstilsynet blive fremlagt en af de kommende uger.

- Inden vores opfølgning på undersøgelsen er helt færdig, kan Finanstilsynet ikke kommentere på undersøgelsen og konklusionerne heraf, skriver vicedirektør i Finanstilsynet Carsten Brogaard i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Ifølge Pension & Forsikring er forsikringsselskaberne i gang med at rette op på fejlene og betale kompensation til de kunder, som er blevet diskrimineret.

Michella Meier Morsis tvillingedøtre er ikke længere babyer, men Michella Meier Morsi kæmper stadig for at få udbetalt kompensation fra sit forsikringsselskab. (Foto: © PRIVATFOTO)

Michella Meier Morsi har modtaget en undskyldning og 5.000 kroner fra Danica, som også har opfordret hende til at føre en sag ved Ligebehandlingsnævnet.

- Jeg er utrolig ked af Michellas situation, ligesom jeg også er ked af det på andres vegne. Vi har begået en fejl, og det vil jeg gerne undskylde for. Nu er fokus for os at få rettet op på fejlene, og det gælder selvfølgelig også i Michellas sag, sagde administrerende direktør for Danica Pension Ole Krogh Petersen til P1 i november.

Opfordringen om at oprette en sag ved Ligebehandlingsnævnet har Michella Meier Morsi fulgt.

Hun blev dog noget overrasket, da hun i marts modtog svar fra nævnet, hvoraf det fremgik, at Danica Pension har hyret et af landets største advokatfirmaer til at forsvare sig i sagen.

- Advokatfirmaet mener kun, jeg er berettiget til 2.500 kroner i kompensation og sammenligner mine afslag med at blive afvist i døren til en natklub. Jeg var helt målløs, siger Michella Meier Morsi, som nu har bedt Institut for Menneskerettigheder om hjælp til at komme med et juridisk svar.

Michella Meier Morsis sag er dermed ikke afsluttet, men hun beskriver det alligevel som dagens bedste nyhed, at en række forsikringsselskaber nu kan se frem til politianmeldelser.

- Det taler så meget til min retfærdighedssans. Det er det eneste rigtige at gøre, siger hun.

Artiklen er opdateret med oplysninger om, at en række forsikringsselskaber bekræfter, at de har modtaget et brev fra Finanstilsynet, hvori de varsles om en politianmeldelse. Af en tidligere version af artiklen, fremgik det, at selskaberne bekræftede, at de forventer at modtage en politianmeldelse. DR Nyheder beklager misforståelsen.