Microsoft betaler milliarder til statskassen i historisk skattesag

Statskassen har højst uventet fået tilført et tiltrængt milliardbeløb: Microsoft har betalt Skats krav i danmarkshistoriens største skattesag – selv om sagen endnu ikke er afklaret.

Verdens største softwarefirma Microsoft har valgt at betale et større milliardbeløb til den danske statskasse. (Foto: Josh Edelson © Scanpix)

Verdens største softwarefirma Microsoft har overraskende valgt at betale et større milliardbeløb til den danske statskasse, i hvad der betegnes som danmarkshistoriens største skattesag.

Det bekræfter Microsofts danske kommunikationsdirektør, Anders Adelhorst, over for DR Nyheder.

- Selvom sagen forsat kører, har vi af respekt for den videre proces valgt at deponere et beløb til Skat i september 2013, mens begge parter søger en løsning, skriver han i en mail.

- Vi har stor respekt for det danske retssystem og er fortrøstningsfulde i forhold til, at sagen falder ud til vores fordel, siger Anders Adelhorst.

Skat: Microsoft sendte overskud ud af landet

Det vakte international opsigt, da DR Nyheder sidste år kunne afsløre, at Skat kræver næsten seks milliarder kroner i form af selskabsskatter, afgifter samt renter af Microsoft.

Ifølge Skat har Microsoft ikke afregnet korrekt med den danske statskasse, da selskabet i 2002 købte den danske it-virksomhed Navision.

Værdierne i Navision blev ganske enkelt sat for lavt, da patenter og rettigheder blev ført ud af det danske selskab efter købet, mener Skat.

Dermed blev selskabets overskud ført ud af landet, og statskassen gik glip af store summer, mener Skat.

Overholder alle forpligtelser

Anders Adelhorst bekræfter, at sagen drejer sig om købet af Navision:

- Vi overholder naturligvis alle vores selskabsskattemæssige forpligtelser – både i Danmark og globalt. Sideløbende med vores normale skatteforpligtelser har vi en diskussion med Skat omkring en enkelt transaktion, værdisættelsen af Navision, som vi købte tilbage i 2002, skriver han i en mail.

Ved at deponere beløbet, inden sagen er færdig, undgår Microsoft at skulle betale yderligere strafrenter af det enorme beløb – potentielt hundredmillioner af kroner - hvis selskabet skulle ende med at tabe sagen.

Tæt på aftale

Sagen har kørt i årevis og været genstand for intense forhandlinger mellem de danske og de amerikanske skattemyndigheder om, i hvilket af landene værdierne skulle beskattes. Ifølge DR Nyheders oplysninger er man få måneder fra at nå en endelig aftale i sagen.

Beløbet, Microsoft nu har indbetalt, er så stort, at det direkte kan aflæses i statsregnskabet.

I Skatteministeriets såkaldte indtægtslister over statens indtægter, der udsendes månedligt – såvel som i Finansministeriets budgetoversigt - kan man læse, at der i sommerens løb blev indbetalt ekstraordinære store milliardbeløb i form af selskabsskatter vedrørende tidligere indkomstår fra unavngivne firmaer.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er der blandt andet tale om Microsoft-sagen.

Microsoft-sagen er en såkaldt transfer pricing-sag, som skattemyndighederne har stadig større fokus på. Sidste år fik 77 virksomheder forhøjet deres skattepligtige indkomst med i alt 17 milliarder kroner. Siden 2009 har Skat rejst over 260 sådanne sager mod multinationale selskaber.

Facebook
Twitter