Miljøvismand advarer mod grøn satsning

Det er farligt at stirre sig blind på grønne investeringer, for at skabe økonomisk vækst. Sådan siger formanden for det miljøøkonomiske råd til regeringens vækstpakke, der satser stærkt på grøn vækst.

Vækst gennem grønne investeringer er ikke nødvendigvis den bedste økonomiske investering, mener miljøøkonomisk vismand. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Regeringens kickstart af økonomien indeholder en stor satsning på energi og klima-området. Ud af den samlede pakke på 17,5 milliarder kroner, skal 6,75 milliarder kroner sættes i blandt andet vindmøller, biobrændsel og energiforbedringer.

Men det er langt fra sikkert at det på energiområdet, at man får mest valuta for pengene, mener formanden for det miljøøkonomiske råd.

Politisk kæledægge

- Det kan jo være at danske ressourcer kan anvendes på en bedre måde samfundsøkonomisk set, end at man politisk bestemmer sig for at det skal være vindemølleenergi der skal støttes, siger formand for det miljøøkonomiske råd, og professor i nationaløkonomi ved Københavns og Bergens Universitet, Eirik S. Amundsen.

Han mener, at det er farligt at tro at det giver mest valuta for pengene at være forrest i den teknologiske udvikling på vindområdet.

Lægemidler

- Der er også andre områder hvor Danmark har god ekspertise. For eksempel indenfor lægemiddelindustrien. Så det er et spørgsmål om hvordan man bruger ressourcerne i et land. Og så er det ikke sikkert at det først og fremmest er energi Danmark bør satse på, siger professor Eirik S. Amundsen.