Milliard-kollaps bliver aldrig opklaret

Da Steen Gude gik konkurs i efteråret 2008 trak han næsten 70 selskaber i sit finansimperium med sig ned, heriblandt Holmegaards Glasværk.

Da Steen Gude gik konkurs i efteråret 2008 trak han næsten 70 selskaber i sit finansimperium med sig ned, heriblandt Holmegaards Glasværk.

Da Steen Gude gik konkurs i efteråret 2008 trak han næsten 70 selskaber i sit finansimperium med sig ned, heriblandt Holmegaards Glasværk.

Lige siden har advokat og partner i firmaet Kromann Reumert, Søren Aamann Jensen, arbejdet som kurator på at finde ud af, hvad det skete med milliarderne.

- Der har været lånt for tre milliarder kroner og til forskel fra de øvrige komplekser indenfor ejendomme var det i Stones Invest ikke opskruede værdier, men regulære penge indskudt i virksomheden, siger Søren Aamann Jensen.

Mangler 2 milliarder

Men i dag kan han kun finde knap 1,2 milliarder kroner af pengene, og der mangler altså dermed næsten to milliarder kroner efter Steen Gudes konkurs. Og Søren Aamann Jensen er ikke særlig optimistisk med hensyn til at finde nogle af de mange penge.

- Det vi mangler er revisionsmæssig bistand hvor man følger penge-strømmen fra de bliver udbetalt i banken til man bruger dem på de en-kelte projekter til vi realiserer enkelte ejendomme under konkursen, så vi kan se de er brugt på virksomhedens aktiviteter og ikke gået andre steder hen, siger han.

Og den revisionsmæssige bistand er der kun kreditorerne til at betale, og det vil især sige bankerne. Steen Gude var bankkunde i flere banker, især i den nu krakkede Roskilde Bank, men der er i dag ingen af kreditorerne, der vil smide flere penge i en revisionsmæssig undersøgelse uden garanti for, at der bliver fundet flere penge. Og det frustrerer advokat Søren Aamann Jensen, der frygter, at det nu aldrig vil blive opklaret, hvor pengene blev af.

Får aldrig svaret

- Med konkursboets briller finder vi aldrig ud af hvordan har pengestrømmen været fra de er udbetalt i banken og hvordan pengene har bevæget sig rundt i koncernen, hvad de er blevet brugt til undervejs og hvor pengene er tabt henne. Det billede får vi aldrig. Og hvis vi aldrig får det billede, får vi heller aldrig svaret på, hvad der egentligt skete under finanskrisen, frygter Søren Aamann Jensen.

- Om fem år når støvet har lagt sig vil der stadig være en række ubesva-rede spørgsmål, hvorfor det gik så galt i den finanskrise i 2008/2009, siger advokat Søren Aamann Jensen.

Steen Gude boede inden konkursen i en af Strandvejens største og dyreste villaer nord for København. I dag bor han sammen med sin bror i en kun lidt mindre prangende villa i Nordsjælland. Steen Gude er sammen med en række andre personer, sigtet af bagmandspolitiet for en række forhold - blandt andet groft skattesvig og skyldnersvig - for over 100 mio. kr. Men det bringer ikke de mange milliarder af kroner tilbage, som er forsvundet.

Steen Gude ønsker ikke at kommentere sagen overfor DR Nyheder.

FacebookTwitter