Milliard-satsning på dansk robotteknologi

Danske virksomheder og universiteter satser på at udvikle storsælgende robotteknologi

Ved hjælp af dansk teknologi skal den her robot på sigt kunne sortere i affald og anvendes i skraldeindustrien. (Foto: DR)

En robot, der kan hjælpe svage og ældre med at træne. En maskine, der kan sortere i affald. Og et stykke software, der kan hjælpe selvkørende traktorer med at navigere. Det er blandt de robotteknologiske udviklinger, som der er ofret millioner på at udvikle i Danmark.

- Visionen er, at vi kan udvikle noget robotteknologi, som kan blive eksportsucceser, og skabe vækst og arbejdspladser i Danmark, siger Bjarke Nielsen, direktør for innovationsnetværket RoboCluster.

For nyligt har regeringen afsat 14 millioner til yderligere fire års arbejde i Innovationsnetværket RoboCluster. Et netværk, der er sat i verden for at hjælpe private virksomheder og forskningsmiljøer med at samarbejde om innovationen indenfor robotteknologi.

Milliardinvestering

Robocluster anslår, at der indenfor de seneste ti år i alt er investeret omkring en milliard kroner i at udvikle dansk robotteknologi. Projekterne dækker over alt fra grundforskningen, til udviklingen af egentlige robotter og velfærdsteknologi.

Halvdelen af pengene stammer fra private virksomheder, mens resten kommer fra såvel private som offentlige fonde og puljer.

- Vi skal satse på nogle nicher, som software og robotværktøjer og på sigt skal vi ud og sælge det på det globale marked, som vokser rigtig meget i de her år, siger Bjarke Nielsen.

Potentiel guldmine

Ifølge en analyse fra det amerikanske researchfirma Freedonia Group vil den globale handel med robotter vokse med 10 procent om året og nå omkring 110 milliarder kroner i 2016. Det har allerede lokket kendte amerikanske giganter, som Microsoft og Foxconn på banen, men nu også internetgiganten Google. I løbet af det seneste halve år har virksomheden opkøbt 8 virksomheder, der udvikler robotteknologi.

Første dansk eksporteventyr

Indtil videre er der på dansk plan udsprunget 7 virksomheder af Robocluster, hvoraf især én har fået kommerciel succes. Universal Robots startede som et projekt på Syddansk Universitet i 2005, og omsætter i år for mere end 100 millioner kroner. Odense-virksomheden sælger en særlig robot, der hurtigt og nemt kan programmeres til at udføre forskellige opgaver i produktionsvirksomheder. Selv er virksomheden nu i gang med at arbejde på det næste store eksporteventyr.

- Det er vigtigt, vi holder os i front og kan lave noget som ingen andre kan. Vi har nogle ret fornuftige forventninger til fremtiden, men det kræver også at vi udvikler nogle robotteknologier, som er lettere at programmere og mere fleksible, siger direktør Enrico Krogh.

Skepsis over for dansk succes

Men Universal Robot er foreløbig en enkeltstående succes for dansk innovation af robotter, mener en iagttager af robotmarkedet, Per Thyme. Han er mere skeptisk over for den succes, der vil komme ud af den danske indsats for udviklingen af robotteknologi. - Mange af de ideer, der kører som robotforsøg er på linje med grundforskning med en enkeltstående ide, som man tester og måske tager patent på. Nogle enkelte vil måske blive en succes på linje med Universal Robots, men som jeg ser det, vil det være nogle ganske få projekter, siger produktchef Per Thyme fra Rockwell Automation.

Se TV Avisen i aften kl 18:30, hvor vi besøger Universal Robots og Center for Robotteknologi for at se fremtidens danske robotter.