Milliardær brugte os som legetøj

Lars De Molade var glasmager på Holmegård Glasværk og føler sig brugt som et stykke legetøj af værkets sidste ejer, Steen Gude.

Lars De Molade var glasmager på Holmegård Glasværk og føler sig brugt som et stykke legetøj af værkets sidste ejer, Steen Gude.

I næsten 20 år arbejde Lars De Molade som glasmager på Holmegård Glasværk, hvor lavede alt fra lamper til salatskåle. Flere gange oplevede han Holmegårds nye ejer Steen Gude komme kørende i sin store bil for at besøge sin nyerhvervelse, og også fortælle om de store udvidelsesplaner med oplevelsesparker og lejligheder.

- Det var de store armbevægelser, og alting lød enormt spændende og også rigtigt at gøre, fortæller Lars De Molade.

Men det hele sluttede med et brag i september måned 2008, da Steen Gudes finanskoncern Stones Invest gik konkurs og rev det 183 år gamle glasværk i Holmegård med sig i faldet.

Vidste hvor det bar hen

- Vi hørte det i radioen og vidste hvor det bar hen. Men de første par dage kom der jo stadig turister hertil, og vi fortsatte med et arbejde, fortæller Lars De Molade. Men da kuratorerne få dage efter rykkede ind var det definitivt forbi. Lars De Molade var blandt de første, der fik en fyreseddel. Bare få dage senere blev resten af medarbejderstaben fyret.

Lars De Molade bor fortsat i en af de gamle funktionærboliger på Holmegård, og fra køkkenvinduet kunne han følge med i, hvordan kuratorerne bar alt af værdi ud af bygningerne. Alt skulle sælges for at dække milliard-tabene i Stones Invest, også designermøblerne fra direktørboligen.

- Det var et deprimerende syn, husker Lars De Molade.

Kan ikke får arbejde som glasmager

Der gik næsten et halvt år, før han fik nyt arbejde, et arbejde der intet har med hans håndværk som glasmager at gøre.

I dag er hans vrede mod Steen Gude fortsat stor.

- Hele lokalsamfundet her var jo bare legetøj for Steen Gude. Armbevæ-gelserne var store og alt lød rigtigt, men det hele var jo bare for lånte penge.

- Steen Gude vidste jo godt, at det var lånte penge, han jonglerede rundt med. Og at det ikke kunne fortsætte med mindre han hele tiden kunne låne flere penge. Og dermed jonglerede han også rundt med både virk-somheden og alle medarbejderne. Det kan man ikke være bekendt, siger Lars De Molade i dag.

Facebook
Twitter